Zoeken

Staatshoofden en celebrity’s brengen hulde aan Rayan

7 februari 2022 - 11:00 - Marokko

©

Sinds de dood van Rayan, een 5-jarig Marokkaans jongetje dat na een ongelukkige val vijf dagen vastzat in een put met een doorsnede van 45 cm in Chefchaouen, stromen de eerbetuigingen binnen.

Marokko is in rouw. De kleine Rayan, die op 1 februari 2022 per ongeluk in een 32 meter diepe, nauwe en moeilijk te bereiken droge put is gevallen, is overleden ondanks de inspanningen van de reddingswerkers. De tragedie heeft de hele wereld geraakt en de huldebetuigingen stromen sinds de dood van de jongen binnen.

Lees ook: Kleine Rayan overleden

"Naar aanleiding van het tragische ongeval dat het leven heeft gekost aan het kind Rayan Oram, heeft Zijne Majesteit Koning Mohammed VI contact opgenomen met de ouders van het kind dat om het leven kwam nadat hij in een put was gevallen", schreef het Marokkaans koningshuis zaterdagavond in een verklaring. De vorst sprak telefonisch met de ouders van de jongen, Khalid Ouram en Ouassima Kharchich, aan wie hij zijn medeleven betuigde.

Kort na de bekendmaking van het overlijden van Rayan, reageerde ook de Franse president op de zaak. "Vanavond (zaterdag) wil ik aan de familie van de kleine Rayan en aan het Marokkaanse volk zeggen dat we hun pijn delen," schreef Emmanuel Macron op Facebook.

Lees ook: Koning Mohammed VI belt met ouders kleine Rayan

"Gedachten voor Rayan, zijn familie en het Marokkaanse volk dat om hem rouwt. Niemand zou dit soort tragedie moeten meemaken," schreef Yannick Jadot, kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen van 2022. PS-kandidaat en burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, gaf ook uiting aan haar "immense verdriet", al haar "genegenheid" en haar "steun aan de familie van de kleine Rayan en aan degenen die alles hebben geprobeerd om hem te redden".

"Onze harten en de harten van de hele wereld huilen. De kleine jongen verenigde al de volkeren van de aarde. Rayan is overleden na 5 dagen de adem van de wereld te hebben ingehouden", schreef Mohamed Abou El Enein, plaatsvervangend voorzitter van het Egyptische parlement op zijn officiële pagina.

Lees ook: Premier Marokko Aziz Akhannouch reageert op dood Rayan

"We hoopten allemaal dat de kleine Rayan het zou halen. Dit is allemaal zo tragisch," reageerde ook de Marokkaans-Amerikaanse romanschrijfster Laila Lalami op Twitter. "De moed van Rayan zal in onze herinnering blijven en ons blijven inspireren evenals de toewijding van het Marokkaanse volk en van de reddingswerkers. Onze gedachten zijn bij zijn ouders en geliefden".

"Moge Allah deze strijder de hoogste graad van het paradijs schenken," schreef de Algerijnse international Ismael Bennacer van AC Milaan in een Tweet, vergezeld van een tekening van een kind dat opstijgt in de lucht terwijl het zich vastklampt aan een hartvormige ballon in de kleuren van Marokko.

Bladna.nl