Zoeken

Casablanca: meer dan 300 illegale fabrieken ontdekt in Sbata

28 juni 2021 - 12:40 - Marokko

©

In Sbata, een wijk in Casablanca, worden 300 fabrieken onder de loep genomen. De fabrieken blijken levensgevaarlijk te zijn voor de omgeving en hanteren niet de regels die bij wet zijn vastgelegd voor fabrieken in volksbuurten. Om een drama zoals dit jaar in Tanger te vermijden, hebben de lokale autoriteiten ingegrepen.

Volgens de krant Assabah heeft de wijkpolitie 300 illegale fabrieken ontdekt in de kelders van de woonwijk. De situatie wordt omschreven als een tikkende tijdbom en men roept de autoriteiten op om ferm op te treden voordat er een ernstig ongeluk gebeurt.

De illegale fabrieken zijn volgens de wijkvoorzitter Saïd Kachani een ’reëel gevaar’. Hij zegt dat er in Sbata maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat er een ongeluk zal plaatsvinden zoals in een textielfabriek in een woonwijk van Tanger. Daar kwamen toen 28 mensen om het leven en werd de problematiek rondom informele fabrieken blootgelegd.

Lees ook: Zeker 24 doden in illegaal atelier in Tanger

Volgens Kachari gaat het een enorme klus worden. Veel mensen zijn financieel afhankelijk van dit informele werk. Ambtenaren zullen daarom eerst in gesprek gaan met de eigenaren van de fabrieken om tot een oplossing te komen.

Een van de oplossingen is om de fabrieken uit de informele sector te halen en onder te brengen op het bedrijventerrein in Sbata. Kachari geeft aan dat bedrijven die de wet niet naleven streng worden gestraft. Bij een soortgelijk operatie in een andere wijk van Casablanca, Ain Chock, zijn meerdere informele textiel- en voedingsfabrieken gesloten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team