Zoeken

Burgemeester Rabat bedreigd met ontslag

8 november 2021 - 17:09 - Marokko

©

Gekozen leden van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) en de Alliantie van de linkse federatie (FGD), beide oppositiepartijen in de gemeenteraad van Rabat, hebben vrijdag een verzoek gericht aan de wali van de regio om burgemeester, Asmaa Rhlalou, te ontslaan. Ze schakelde haar echtgenoot in als advocaat van de gemeente in een zaak voor de rechtbank.

De verkozen mandatarissen van beide partijen zijn van mening dat de burgemeester van Rabat de bepalingen van artikel 65 van organieke wet 113-14 heeft geschonden, door haar echtgenoot in te schakelen als advocaat om de gemeente te verdedigen in een geschil tussen de stad en het gekozen lid van de FGD, Farouk Mahdaoui. Deze laatste betwist zijn verwijdering uit het voorzitterschap van de Commissie voor Culturele, Sport- en Sociale Zaken, voor de administratieve rechtbank van de stad.

Lees ook: Asmaa Rhlalou, eerste vrouwelijke burgemeester van Rabat

Volgens Omar Al Hyani, de voorzitter van de FGD-fractie, is de burgemeester in een belangenconflict verwikkeld omdat zij de diensten van haar advocaat-echtgenoot heeft ingeschakeld om de gemeente te verdedigen, meldt L’Économiste. "Wanneer de voorzitter van de raad in strijd met de geldende wetten handelt, zendt de gouverneur van de prefectuur of de provincie een schrijven naar de burgemeester om binnen een termijn van tien dagen schriftelijke uitleg te verschaffen over de handeling waarvan hij of zij wordt beschuldigd", zo schrijven de verkozen vertegenwoordigers van de PJD en FGD aan de wali.

Lees ook: Burgemeestersverkiezingen Rabat eindigen in chaos

Volgens artikel 64 van voornoemde wet kan de gouverneur, na ontvangst van de schriftelijke toelichtingen, al dan niet binnen de gestelde termijn, de zaak aanhangig maken bij de administratieve rechtbank om het ontslag van de voorzitter van de gemeenteraad te vragen. De burgemeester van Rabat heeft voorlopig niet op de zaak gereageerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team