Zoeken

Waarom geen brug over de Straat van Gibraltar?

23 mei 2024 - 12:00 - Marokko

©

Spanje en Marokko zijn niet met elkaar verbonden door een brug, ondanks dat er slechts 14 kilometer zee tussen de twee landen ligt. Wat zijn de redenen hiervoor?

De Straat van Gibraltar vormt de natuurlijke grens tussen Spanje en Marokko, tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, en tussen Europa en Afrika. Maar waarom is er in deze omgeving nooit een brug gebouwd? De afstand zou een van de redenen kunnen zijn, zo meldt Huffpost. De twee kusten zijn slechts 14 kilometer van elkaar verwijderd, een schijntje vergeleken met de 164 kilometer van ’s werelds langste brug, de Danyang-Kunshanbrug in China.

Lees ook: Spanje en Marokko wijzigen plan voor tunnel onder Straat van Gibraltar

Het grootste probleem zit echter in de hoogte. Een brug over de Straat van Gibraltar zou 900 meter hoog moeten worden, terwijl de Aziatische brug slechts 100 meter hoog is. Het klimaat is een andere factor die de bouw van een brug tussen Spanje en Marokko in de weg staat. De regio rond de Straat van Gibraltar heeft een zeer onstabiel klimaat, met sterke winden en zeestromen die de stabiliteit van de brug zouden kunnen aantasten en leiden tot torenhoge onderhoudskosten.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: obstakels voor start aanleg

Een niet te verwaarlozen obstakel is de geopolitieke context. De relaties tussen Spanje en Marokko zijn altijd al wisselvallig geweest, met periodes van crises. Dit maakt het voor beide landen moeilijk om samen te werken aan een dergelijk project en om overeenstemming te bereiken over de financiering ervan. Bovendien zouden er aanzienlijke bedragen moeten worden vrijgemaakt om de controle op deze brug te verscherpen en illegale immigratie en criminaliteit te bestrijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team