Zoeken

Elon Musk haalt zich woede van moslims op de hals

1 mei 2024 - 12:00 - Wereld

©

Elon Musk, de miljardair-eigenaar van socialmediaplatform X en CEO van Tesla, is in ophef geraakt na het delen van een video uit 2019 van de Emirati minister van Buitenlandse Zaken Abdullah bin Zayed. In de video waarschuwt bin Zayed voor "islamitisch extremisme" en "terrorisme" vanuit Europa.

"Er komt een dag dat we veel meer radicale extremisten en terroristen uit Europa zullen zien komen, als gevolg van een gebrek aan daadkracht", aldus bin Zayed in de video, die in april 2019 werd gepubliceerd door het Poolse rechtse medium Visegrad24. De minister is ervan overtuigd dat dit zal gebeuren omdat mensen "denken dat ze het Midden-Oosten en de islam kennen".

Lees ook: Gaza: Elon Musk wil internet herstellen met Starlink

Musk deelde de oude video onlangs opnieuw en voegde daaraan toe: "Hij weet waar hij het over heeft". Dit leidde tot reacties van journalisten, activisten en politieke commentatoren.

Anas Altikriti, oprichter van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Cordoba Foundation, hekelde de video en noemde de opmerkingen van Musk "absurd". Volgens hem "schetsen de uitspraken een behoorlijk troebel en verontrustend beeld". Altikriti, die beweert dat zijn missie is om "de kloof tussen de moslimwereld en het Westen te dichten", stelt dat het beschuldigen van moskeeën, moslimorganisaties en projecten voor bewustwording van de gemeenschap waarin moslimburgers in Europese landen zich politiek of anderszins engageren, door Europese landen en regeringen die hun eigen wanorde niet kunnen oplossen, "een handig doelwit is geworden".

"Abdullah bin Zayed deed deze uitspraak enkele jaren geleden omdat autoritaire regimes zoals de Verenigde Arabische Emiraten weten dat ze repressie van vrijheden, rechten en meningsuiting op hun eigen grondgebied en binnen hun bereik kunnen onderdrukken, maar dat ze dat niet kunnen doen als het om Europa gaat", legde hij uit aan de website The New Arab. "De manier om elke poging te onderdrukken om de brutale en draconische regimes die over de Verenigde Arabische Emiraten of de meeste Arabische landen regeren, met name de olielanden, aan de kaak te stellen, is om te proberen ze te demoniseren. En wat is de beste manier om ze in termen van uitdrukkingen te noemen? Dan noem je ze terroristen en doe je een beroep op moskeeën en moslimorganisaties."

Anas Altikriti merkt op dat rechtse commentatoren bin Zayed wellicht toejuichen en feliciteren voor zijn oude uitspraken "omdat ze de rechtse islamofobische tendensen voeden die vandaag de dag in Europese samenlevingen de kop opsteken door het falen van Europese regeringen op vrijwel alle niveaus."

Lees ook: Elon Musk biedt Satellietinternet Starlink in Marokko aan

Volgens de Amerikaanse journalist Nezam Mahdawi "is deze video meer dan honderd miljoen keer bekeken en is hij gebruikt door extremistische en zionistische organisaties". "Wanneer de uitspraken die de islam en moslims vervormen van een Arabier en een moslim komen, worden ze een argument voor iedereen die de islam, Arabieren en zionisten haat, omdat dit hun discours versterkt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team