Zoeken

Palmentuin Marrakech sterft

24 februari 2024 - 11:00 - Marokko

©

De palmentuin van Marrakech, een oase van meer dan 16.000 hectare met duizenden palmbomen, dreigt te verdwijnen. De uitbreiding van de stad, toeristische projecten en overmatige waterwinning putten de oase uit.

De stad Marrakech breidt zich steeds verder uit, ten koste van de palmeraie. Luxehotels en golfbanen verrijzen in de oase, waardoor de fragiele omgeving wordt vernietigd.

Lees ook: Branden in palmentuinen Errachidia en Tanger

"De palmbomen zijn erg gevoelig voor waterstress," zegt Nourreddine Fattouhi, waterprofessor aan de Universiteit Cadi Ayyad in Marrakech. "De toenemende vraag naar water van toeristische projecten en golfbanen verstoort de ecologische balans en maakt de palmbomen kwetsbaar."

De palmentuin is meer dan een pittoresk landschap. De oase speelt een belangrijke rol in de regulering van het klimaat en de bescherming van de lokale biodiversiteit. De verdwijning ervan zou nefaste gevolgen hebben voor de regio. De bouw van steeds meer toeristische complexen in de oase verergert de situatie. Deze projecten verbruiken veel water en dragen bij aan de achteruitgang van de palmbomen.

Momenteel telt Marrakech tien golfbanen, waarvan twee in de palmentuin. Er zijn vergunningen aangevraagd voor de bouw van nog meer golfbanen, wat de druk op de watervoorziening verder zal verhogen.

Lees ook: Zagora: 2500 palmbomen door brand verwoest

Om de palmentuin van Marrakech te redden, zijn er dringend maatregelen nodig. Duurzame ontwikkelingsplannen en sensibilisering van de lokale bevolking en toeristen over het belang van deze kwetsbare omgeving zijn cruciaal om dit unieke erfgoed te behouden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team