Zoeken

Boek over homoseksualiteit op Belgische school Rabat zorgt voor controverse

3 februari 2024 - 21:00 - Marokko

©

Een roman over homoseksualiteit, opgenomen in de cursus van de Belgische school in Rabat, zorgt voor controverse in Marokko.

Het boek "Au nom de Catherine", geschreven door de Franse Julia Billet, gericht op jongeren (kinderen en tieners) en bestemd voor twaalfjarigen, heeft een levendige discussie opgeroepen door het onderwerp homoseksualiteit aan te snijden. De regionale academie van het Ministerie van Onderwijs werd op de hoogte gebracht van de situatie en stuurde op dinsdag 30 januari een commissie van pedagogische inspecteurs voor de Franse taal naar de school, met als doel contact op te nemen met de verantwoordelijken van de private onderwijsinstelling.

Lees ook: Franse lerares in Marokko ontslagen na les over homoseksualiteit

De opdracht van de commissie bleek echter niet eenvoudig. De inspecteurs werden afgewezen door de schoolleiding "onder het voorwendsel dat de directeur twee dagen op missie is in Casablanca", schrijft Barlamane. Zij benadrukten dat de Belgische school het programma van de Federatie Wallonië-Brussel volgt en zich daarmee houdt aan de regels en normen van het Franstalige Belgische onderwijssysteem.

Deze kwestie volgt op een incident in april 2023 waarbij een lerares van de Franse Honoré de Balzac-school in Kenitra, werd ontslagen. Zij werd beschuldigd van het presenteren van informatie over homoseksualiteit aan haar leerlingen.

Lees ook: Homoseksualiteit in Franse scholen in Marokko leidt tot spanningen

In Marokko is homoseksualiteit strafbaar volgens artikel 489 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel stelt: "iedereen die een onzedelijke of tegennatuurlijke daad pleegt met een individu van hetzelfde geslacht wordt gestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een boete van 120 tot 1000 dirham, tenzij het feit een ernstiger misdrijf vormt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team