Zoeken

Marokkaanse export frambozen naar EU explodeert

12 maart 2023 - 23:00 - Marokko

©

Marokko heeft de uitvoer van bevroren frambozen naar de Europese Unie in twee jaar tijd verviervoudigd, van 3600 ton in 2020, naar 16.700 ton in 2022.

De Marokkaanse export van rijpe en verse frambozen naar de Europese Unie is gestegen tot 56.200 ton in 2022, na een stijging van 36% in 2021. Econoom Andriy Yarmak van het Investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), zegt aan East-fruit dat "Marokko een uniek voorbeeld van een ontwikkelingsmodel voor de bessenexport is".

Lees ook: Zorgwekkende daling Marokkaanse fruitexport naar Rusland

"Marokko heeft zich gericht op de export van producten met een hoge toegevoegde waarde. Met de uitbreiding van de productie van verse frambozen en andere bessen voor de export, voornamelijk naar EU-landen, is er een kans ontstaan voor de ontwikkeling van de export van bevroren bessen. Beide segmenten ontwikkelen zich nu dynamisch en vullen elkaar aan," legt de expert uit.

Dankzij deze stijging in de export van Marokkaanse frambozen naar de Europese Unie, heeft het koninkrijk zijn klantenportefeuille ook kunnen uitbreiden met nieuwe bestemmingen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië, Zuid-Afrika, Kroatië, Canada, Qatar, Bahrein en Saoedi-Arabië. Zo’n 90% van de Marokkaanse frambozen waren voorheen bestemd voor Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Lees ook: Marokko bij grootste fruitexporteurs ter wereld

Volgens het portaal East-fruit, brengt de export van frambozen meer dan 360 miljoen dollar per jaar op voor de Marokkaanse producenten. De export van verse frambozen in Marokko is daarmee winstgevender geworden dan de export van enig ander fruit. Marokko is één van de top 10 leveranciers van bevroren fruit ter wereld, na Oekraïne, Servië en Polen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team