Zoeken

Belgische vrouw klaagt Marokko aan na aanval met bijl

13 januari 2023 - 12:00 - Marokko

©

Een 60-jarige Belgische vrouw uit Bergen die in Agadir woont, is op 15 januari 2022 door een 31-jarige man met een bijl aangevallen. Hij werd vervolgens opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Het slachtoffer beschuldigt met name de autoriteiten ervan "geesteszieken op straat te laten komen" en heeft een klacht ingediend.

Een jaar na de feiten is de Belgische Martine Steurbaut nog steeds niet volledig hersteld. Ze wil juridische stappen ondernemen tegen Marokko. "Ik roep Marokko op om compensatie te betalen. De dader werd strafrechtelijk aansprakelijk gesteld, maar een ander slachtoffer, de Française Christiane Fourret, overleed. "Ik verloor mijn bovenarm. Daarom vraag ik compensatie aan de staat, die geesteszieken op straat laat rondlopen", vertelt ze aan Sud Info. Haar advocaten zijn bang om het tegen de Marokkaanse staat op te nemen. "Ik hoop dat ze me niet in de steek laten, het is al de derde keer, ik hoop op een schadevergoeding, ook al weet ik dat het moeilijk zal zijn."

Lees ook: Belgische toeriste herstelt van aanval in Marokko

Martine Steurbaut vertelt wat er gebeurde op de dag van de aanval. "Mijn aanvaller raakte mijn linkerarm meerdere keren. Een pees werd doorgesneden en er was een gat in mijn arm. Het vet uit mijn buik werd gebruikt om de arm te ’vullen’." Haar laatste operatie was in september, maar ze heeft nog steeds moeite met bewegen. "Mijn hand en onderarm zijn in orde. Ik kan mijn bestek gebruiken. Maar van mijn schouder tot mijn elleboog is mijn arm gevoelloos. Ik kan hem niet optillen."

Lees ook: Belgische toeriste herstelt van aanval in Marokko

Voor de revalidatie kreeg ze hulp in Marokko. "Ik werd na zes weken uit het ziekenhuis ontslagen. Een verpleegster betaald door de overheid kwam drie keer per week in de ochtend om me te wassen omdat ik gehandicapt was in beide armen. Ook gaf ze me mijn medicijnen," aldus de 60-jarige. Maar vanaf oktober hebben ze het aantal dagen dat ik de verpleegster kon krijgen verminderd en ook de medicatie werd teruggeschroefd. Vanaf december was er niets meer. "Ik ga nu drie keer per week naar de fysiotherapeut om mijn arm te oefenen. Dit is werk dat jaren zal duren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team