Zoeken

Belgische politica Nadia Naji had het niet breed, maar leerde delen

28 december 2022 - 07:00 - Wereld

©

Het duo Jeremie Vaneeckhout-Nadia Naji werd in juni verkozen tot nieuwe co-voorzitters van de politieke partij Groen. Naji stapte met heel veel ambitie in de voorzittersrol. Humo sprak met haar.

Nadia Naji, die Marokkaanse en Algerijnse roots heeft, had het als kind niet breed thuis en toch probeerde haar familie altijd om anderen te steunen. "Eén van de vijf pilaren van de Islam is de zakat, wat betekent dat je vrijgevig moet zijn, en dat is echt een deel van mezelf geworden. Het zit in het vrijwilligerswerk dat ik doe, in mijn steun aan diverse organisaties en in de manier waarop ik naar de maatschappij kijk. Ik vertrek vanuit het goede in de samenleving, vanuit het idee dat de meeste mensen deugen, dat onze maatschappij deugt", vertelt Nadia Naji. Ze deelt dat wereldbeeld met haar partij. "Het idee dat de meeste mensen deugen zit in het DNA van Groen. Wij focussen niet op hoe we mensen kunnen straffen, maar denken na over hoe we hen kunnen versterken. Ik ben er oprecht van overtuigd dat de meeste mensen de intentie hebben om iets bij te dragen aan de samenleving, maar niet iedereen krijgt de kans om zich te ontplooien."

Lees ook: België: jonge Marokkaanse verkozen tot co-voorzitter Groen

Een deel van haar tijd gaat noodgedwongen naar beeldvorming en profilering. "De politiek is een heel competitieve omgeving. Het is een dunne grens: ben je bezig met de inhoud, of alleen nog met het spel, met het winnen van de paardenrace", zegt ze daarover. "Tijdens de voorzittersverkiezing vroegen Jeremie en ik aan alle aanwezigen: ’Denk eens na, waarom ben je ooit lid van deze partij geworden? Waarschijnlijk omdat je vond dat er iets moest gebeuren in de samenleving en dat Groen het beste antwoord bood’. Dat is waar politiek om moet draaien: een partij is een middel om dingen te bereiken en mag nooit het einddoel zijn".

Lees ook: Marokkaan allereerste directeur katholieke school in België

In interviews en op sociale media moet Naji zich regelmatig verantwoorden omdat ze als Groen-politica met de auto rijdt of het vliegtuig neemt. "Onlangs was iemand door mijn Instagram-account gegaan en die had screenshots genomen om te bewijzen dat ik vaak het vliegtuig neem. Het ironische was dat hij locaties had gekozen waar ik níét met het vliegtuig naartoe ben gegaan". Volgens haar doen veel mensen dat ook omdat ze vinden dat Groen moraliserend is, maar dat klopt volgens haar helemaal niet. "Ik ben bijvoorbeeld vegetariër en geef elke maand geld aan ProVeg, omdat ik ervan overtuigd ben dat we minder vlees moeten consumeren, maar ik heb nog nooit naar iemand geroepen: ’Stop met vlees eten!’ Mijn vriend eet soms vlees op restaurant en ik ga hem niet vertellen dat hij dat niet meer mag doen. Ik wil vooral alternatieven voor vlees promoten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team