Zoeken

Belgische Marokkanen staan te popelen om naar Marokko te reizen

9 juni 2021 - 11:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Belgische-Marokkanen zijn verheugd over de beslissing van Marokko om de terugkeer van in het buitenland wonende Marokkanen te vergemakkelijken. Ze staan te popelen om terug te keren naar het koninkrijk.

Na de aankondiging van de hervatting van de vluchten van en naar Marokko vanaf 15 juni met "uitzonderlijke vergunningen", hebben de Marokkaanse Belgen te kennen gegeven dat zij naar het koninkrijk willen reizen. Maandag was er een stormloop op het agentschap Ramada Tours in Laken, dat gespecialiseerd is in vluchten naar Marokko. "De telefoon rinkelt van de haak. We proberen ons best te doen om iedereen te antwoorden. [...] We hebben veel verzoeken gehad," vertelt Leila, één van de adviseurs aan RTBF. In totaal werden een twintigtal mensen ontvangen in minder dan een uur tijd.

Lees ook: Stormloop op agentschappen Royal Air Maroc

Het agentschap van Laken was reeds zo’n 20 jaar gesloten en heropende tot grote tevredenheid van zijn cliënten weer zijn deuren. "Het is een positieve zaak," zegt Hassan, een cliënt van het agentschap. "De mensen die het nieuws hoorden zijn net zoals ik verheugd en blij dat we weer net als gewoonlijk terug kunnen naar Marokko, dat we onze families kunnen terugzien...". Hij is van plan zich om na drie jaar afwezigheid eindelijk weer naar Marokko te reizen. "Als alles goed gaat. Ik heb een ticket, een reservering die teruggaat tot 2020. Er was toen een lockdown door de corona-pandemie. Ik moet het omboeken om te kunnen vertrekken. Ik hoop dat het aanvaard wordt. Ik zal er in ieder geval op staan. [...] Ik heb familie die op me wacht: mijn moeder, mijn zussen, mijn broers... Het is een opluchting om hen eindelijk te kunnen zien", zegt hij.

Jawad, ging ook naar het reisbureau. "Veel mensen zaten op dit besluit te wachten. Ik ben al drie jaar niet meer in Marokko geweest. Als ik ga, dan is dat met het vliegtuig, voor een week of tien dagen, niet meer," vertrouwt hij toe. Ook Nuheila is blij met de aankondiging van de Marokkaanse autoriteiten, maar de torenhoge ticketprijzen vormen een obstakel voor haar en haar familie. "We waren blij het nieuws te horen. Maar de vliegtickets zijn te duur. We zijn een gezin van vijf. Dus het is niet mogelijk. We blijven in België," zegt ze na een lange tijd in het agentschap.

Lees ook: Marokko opent zijn luchtruim voor wereld-Marokkanen

De Marokkaanse autoriteiten hebben zondag besloten vanaf 15 juni de vluchten van en naar Marokko met "uitzonderlijke toestemming" te hervatten om de terugkeer van wereld-Marokkanen te vergemakkelijken. Het koninkrijk heeft Spanje uitgesloten van de Marhaba-operatie, die de terugkeer over de weg van de Marokkaanse diaspora naar hun land markeert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team