Zoeken

Belgische Marokkaan veroordeeld voor oplichting in de Verenigde Staten

20 januari 2020 - 13:20 - Wereld

©

Een Belgische man van Marokkaanse afkomst is in de Verenigde Staten tot vijf jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding van 1,6 miljoen dollar veroordeeld voor oplichting.

De verdachte was in 2018 in Marokko gearresteerd en aan de Verenigde Staten uitgeleverd omdat hij de Marokkaanse nationaliteit niet heeft. Hij werd door Amerika gezocht voor de oplichting van meerdere caritatieve organisaties.

Volgens Amerikaanse media deed de 37-jarige verdachte zich voor als een weldoener en bood een financiële hulp aan aan NGO’s. Zo beloofde hij in 2015 ruim 30.000 dollar aan een organisatie voor arme kinderen in Seattle. Hij stelde zich toen voor als een Britse architect.

De organisatie kreeg in januari van het jaar erop een cheque van 39.850 dollar. Een dag later ontving de NGO een mail van de oplichter waarin hij vertelde dat de cheque foutief was verstuurd en in werkelijkheid voor een meisje dat dringend moest worden geopereerd bestemd was. Enkele uren later stuurde hij een tweede mail waarin hij schreef dat het meisje met spoed was geopereerd en vroeg aan de organisatie om het geld op zijn bankrekening te storten omdat de cheque terugsturen te lang zou duren, wat de organisatie onmiddellijk deed.

Pas meerdere dagen later ontdekte de NGO dat het om een ongedekte cheque ging. Een klacht werd ingediend en een onderzoek gestart waarbij werd aangetoond dat de verdachte meerdere andere organisaties op dezelfde manier had opgelicht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team