Zoeken

België: raadslid Hassan Aarab in opspraak na reactie op Israëlische vlag

25 mei 2021 - 12:40 - Wereld

©

Het Marokkaans-Belgische CD&V-districtsraadslid in Deurne Hassan Aarab, heeft zijn ontslag ingediend bij CD&V nadat er opschudding was ontstaan naar aanleiding van een post op Facebook waarin hij een nazivlag onder een foto van de Israëlische vlag plaatste.

Hassan Aarab zorgde voor consternatie met de zin: "Ik hou van jouw vlag net als jij van deze vlag houdt." Samen met een foto van een nazivlag, plaatste hij dit onder een foto van de Israëlische vlag op de Facebookpagina van iemand die zijn fierheid voor die Israëlische vlag onderstreepte. "Ik vind het vreselijk dat de Joodse gemeenschap zich gekwetst voelt, maar zo gekwetst voel ik mij ook bij het zien van de Israëlische vlag", zegt Aarab in de Gazet van Antwerpen.

Het Forum der Joodse Organisaties is verontwaardigd over de Facebookpost. "Er is niets erger dan Joden te vergelijken met nazi’s. Dit is puur antisemitisme. Wil CD&V een fatsoenlijke, respectvolle partij blijven, moet ze zich ontdoen van Hassan Aarab als lid. We vragen CD&V niet om zijn ontslag, dat is een interne kwestie waar wij ons niet in moeten mengen, maar ik ga ervan uit dat de partij dit niet gedoogt. Of we een klacht indienen tegen de man zal afhangen van de reactie van CD&V", zegt woordvoerder Hans Knoop.

Maar Aarab heeft inmiddels zelf zijn vertrek bij CD&V aangekondigd na een gesprek met Jan Braeckmans, de voorzitter van de Antwerpse CD&V-afdeling. "Ik hou de eer aan mezelf, omdat ik CD&V niet in diskrediet wil brengen of meesleuren in deze spijtige situatie", zegt Aarab. "Ik heb de post intussen ook verwijderd." Volgens hem is zijn bericht niet haatdragend noch antisemitisch. "Ik ben geen antisemiet", zegt Aarab. "Ik zeg ook niet dat wat er zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelde vergelijkbaar is met de situatie vandaag in het Midden-Oosten. Ik ben geen Palestijn, ik heb Marokkaanse roots. Maar als de Israëli’s staan te dansen als de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem in brand staat, dan raak je mij en alle moslims wereldwijd. Dat is provoceren. De Israëlische vlag kwetst mij even hard als de nazivlag de Joden kwetst. Dat is het punt dat ik wil maken. Als je op Facebook de Israëlische vlag ophemelt, keur je de acties van Israël goed waarbij het Palestijnse volk het slachtoffer is. Wat daar aan de hand is, is walgelijk en kan ik niet zomaar laten passeren. Ik vind het vreselijk dat de Joodse gemeenschap zich gekwetst voelt, maar zo gekwetst voel ik mij ook bij het zien van de Israëlische vlag."

Toen het Palestijns-Israëlisch conflict oplaaide in 2014 kwam Arab ook al eens in opspraak. Hij schreef toen op Facebook: "Volgens mij hebben de Duitsers destijds met opzet niet alle Joden omgebracht, zodat wij nu wel beseffen waarom hij de Joden aan het uitroeien was." Aarab excuseerde zich toen voor die uitspraak en zijn lidkaart werd ingetrokken. "Het klopt dat hij destijds zijn excuses heeft aangeboden. Dan ga je er toch van uit dat het oprecht en te goeder trouw gebeurt. Maar met wat hij nu doet, blijkt dat zijn excuses toen niet oprecht waren en hij zich alleen excuseerde om zichzelf in veilig vaarwater te brengen. Hij blijft zich schuldig maken aan deze diep kwetsende opmerkingen en blijft haat uiten tegenover Joden en Israël", zegt Hans Knoop.

Ook N-VA-Kamerlid en oud-hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, is boos over de uitspraken van Aarab. "Dit zijn strafbare feiten", zegt hij. "Hij zet aan tot haat. Iedere vergelijking tussen nazi’s en Joden is antisemitisch. Het nazisme was een ideologie van haat met als doel zo veel mogelijk Joden te doden. Zo gaat Israël niet om met de Palestijnen. Ik begrijp dat de situatie in het Midden-Oosten hem raakt, maar we moeten het debat op een respectvolle manier aangaan. Persoonlijk ben ik diep bedroefd. Ik ben in 2014 met Aarab in gesprek gegaan. Hij heeft zich toen geëxcuseerd en een bezoek gebracht aan de Kazerne Dossin in Mechelen. Iedereen verdient een tweede kans, maar dit kunnen we als maatschappij echt niet aanvaarden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team