Zoeken

België stuurt een inlichtingenofficier naar Marokko

23 april 2024 - 12:00 - Wereld

©

Na de steunbetuiging aan het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara en een recent bezoek aan Rabat, bereiden de Belgische autoriteiten zich voor om de politiesamenwerking met Marokko te versterken.

Volgens Maghreb Intelligence zal België deze zomer een inlichtingenofficier naar Marokko sturen om de uitwisseling van informatie over illegale immigratie, terrorisme en extremisme te vergemakkelijken. Deze officier van de Belgische inlichtingendienst zal in Marokko worden gestationeerd en zal samenwerken met de Marokkaanse veiligheidsdiensten om gevoelige gegevens die relevant zijn voor België te verzamelen en te delen.

Lees ook: België steunt Marokko in Sahara-conflict

De benoeming van de Belgische liaisonofficier in Marokko volgt op het werkbezoek van een Belgische delegatie onder leiding van premier Alexander De Croo aan Rabat medio april. Dit bezoek had tot doel "de economische, energetische, veiligheids- en migratierelaties" met Marokko te versterken, zoals De Croo op zijn Twitteraccount liet weten. "Het bezoek aan Marokko is het begin van iets heel veelbelovends en moois (…). Samen staan we sterk. Ik ben zeer optimistisch over de toekomst van de samenwerking tussen de twee landen", schreef hij.

"Deze ontmoeting was een gelegenheid om tal van samenwerkingsovereenkomsten tussen Marokko en België te ondertekenen om concrete partnerschappen op te zetten", aldus de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch na afloop van de audiëntie die hij aan zijn Belgische ambtgenoot verleende. De Croo herhaalde van zijn kant "de steun van België aan het door de Verenigde Naties geleide proces om tot een rechtvaardige, duurzame en wederzijds aanvaardbare politieke oplossing te komen voor de partijen" betrokken bij het conflict in de Sahara.

Lees ook: Belgische topdelegatie naar Marokko voor "cruciale besprekingen"

Marokko en België hebben een goede militaire samenwerking op basis van het in 1992 ondertekende samenwerkingsovereenkomst en het technische akkoord van 1998. Tijdens het bezoek van De Croo aan Rabat hernieuwden beide partijen hun "wil om te werken aan een verdere bevordering van de samenwerking om de gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team