Zoeken

Rellen in België, politie opnieuw van racisme verdacht

15 januari 2021 - 09:20 - Wereld

©

De oorspronkelijk rustige protestactie naar aanleiding van de dood van de 23-jarige Ibrahima Barrie in een politiekantoor in de Brabantstraat, liep dinsdagavond uit de hand in Brussel.

Ibrahima Barrie, een Belg afkomstig uit Sierra Leone, werd zaterdag gearresteerd toen hij een corona-interventie van de politie filmde aan het Noordstation. Toen de agenten op hem toe stapten, zette de jongeman het op een lopen. De agenten konden hem toch vatten, overmeesterden en boeiden hem en namen hem mee naar het commissariaat voor verhoor. Daar zou hij op de grond zijn flauwgevallen. Hij werd 7 minuten op de grond gelaten. Pas daarna deden agenten een poging om hem te reanimeren met een defibrillator, maar het toestel bleek niet te werken.

De mysterieuze omstandigheden van de dood van Ibrahima deden de afgelopen dagen veel stof opwaaien in België. Een 500-tal mensen beantwoordden de oproep van de familie en kwamen woensdag betogen voor het commissariaat in Brussel-Noord. Ze vroegen naar gerechtigheid en een opheldering over de manier waarop de jongeman om het leven is gekomen. De politie wordt beschuldigd van racisme en zou niet op dezelfde wijze hebben gehandeld als het slachtoffer blank was geweest.

VRT Nieuws zag dat de actievoerders een protestbord omhoog hielden met namen van andere mensen die overleden na een politie-interventie. Voor "Mehdi" en "Adil" waren er in november vorig jaar nog protestacties omdat het parket besloot de betrokken politieagenten niet te vervolgen. Ook de naam "Mawda" stond te lezen, een tweejarig meisje dat om het leven kwam door een politiekogel.

Rond 16.30 uur begonnen enkele demonstranten met projectielen te gooien naar de politie en brandjes te stichten. De politie was massaal aanwezig en zette een waterkanon in om de menigte uit elkaar te drijven en enkele brandjes te blussen. De politie heeft 116 mensen aangehouden waaronder 30 minderjarigen.

Bladna.nl