Zoeken

België: nieuwe wending dood Adil

18 december 2020 - 10:20 - Wereld

©

De familie van Adil, de jongeman die in april is overleden bij een politieachtervolging in Anderlecht, heeft een klacht ingediend tegen de Brusselse procureur des Konings wegens schending van het onderzoeks- en beroepsgeheim.

In een mededeling die op 26 november aan de pers werd gestuurd, kondigde het parket aan de politie te vragen de zaak te seponeren, schrijft Belga. "Mijn cliënten begrijpen niet waarom het Brussels parket daarover heeft gecommuniceerd, terwijl nog geen datum was vastgelegd voor een hoorzitting bij de raadkamer, die zich moet uitspreken over een doorverwijzing of een buitenvervolgingstelling, en terwijl wij nog de mogelijkheid hebben bijkomend onderzoek te vragen", aldus meester Alexis Deswaef, advocaat van de familie van Adil.

Volgens de uitleg van de advocaat is het probleem met deze mededeling dat ze geen respect heeft voor artikel 57, paragraaf 3 van het strafwetboek, waarin staat dat de procureur enkel onder bepaalde voorwaarden mag communiceren naar de pers. Er was evenwel geen voorafgaand akkoord van de onderzoeksrechter en er was ook geen sprake van openbaar belang.

Het onderzoek is geheim, op door de wet voorziene uitzonderingen na. Het strafwetboek voorziet sancties voor wie dat overtreedt, argumenteert de advocaat. Hij voegt eraan toe dat de openbare mededeling van het Brusselse parket een grote schok was voor zijn cliënten.

De Brusselse officier van justitie seponeerde de klacht op 26 november wegens gebrek aan voldoende bewijs "tegen de hoofdrolspelers van de zaak en in het bijzonder de bestuurder van het politievoertuig". De politie werd dus vrijgesproken voor de dood van Adil. De 19-jarige stierf tijdens een achtervolging op 10 april. Zijn scooter had een politieauto geraakt of zou zijn geraakt door een politieauto. Het ongeval gebeurde met een patrouille van het Koban VIRTUS-project, dat in 2015 werd opgestart voor de strijd tegen stadscriminaliteit, overlast en drugshandel en nu ook wordt ingezet voor het afdwingen van de coronamaatregelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team