Zoeken

België: minister Zakia Khattabi beschuldigd van terrorisme

10 juli 2023 - 10:00 - Wereld

©

Zakia Khattabi, Belgische minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, en haar partij Ecolo, worden ten onrechte beschouwd als "Moslimbroeders" door een Zwitsers inlichtingenbedrijf dat deze onjuiste informatie aan de geheime diensten van de Verenigde Arabische Emiraten heeft verstrekt.

Het Zwitserse bedrijf Alp Services zou aan de Emiratische geheime diensten een lijst hebben gestuurd met minstens 1000 mensen uit 18 Europese landen, waaronder 160 Belgen, en 400 organisaties die vermoedelijk contacten zouden hebben gehad met de "Moslimbroeders" tussen 2017 en 2020, onthult het Europese onderzoeksteam EIC, waartoe ook de krant Le Soir behoort.

Lees ook: België: minister Zakia Khattabi bedreigd

De federale minister Zakia Khattabi en haar partij Ecolo staan op deze vrij vage lijst van veroordeelde terroristen of geradicaliseerde mensen. De minister, van Marokkaanse afkomst, wordt ten onrechte voorgesteld als vicevoorzitter van het Uitvoerend Comité van Moslims in België, een functie die ze nooit heeft bekleed. Ook wordt ze ten onrechte als sjiitisch bestempeld. De minister beschouwt deze beweringen als "fictief en leugenachtig".

"Het zou grappig zijn als de situatie niet zo ernstig was, om te bedenken dat een staat heeft betaald voor deze informatie: privébedrijven opereren op Europees grondgebied namens buitenlandse belangen en schromen niet om dossiers volledig te fabriceren," reageerde Zakia Khattabi.

Lees ook: Belgische minister Zakia Khattabi in opspraak

Tenzij er wijzigingen zijn, zullen de minister van Klimaat en andere Belgische politici zoals Fouad Gandoul, Fatima Zibouh en Michaël Privot, die op de lijst staan die is onthuld door het onderzoek "Abu Dhabi Secrets", naar verwachting deelnemen aan de komende COP 28, de internationale conferentie over klimaatverandering, die eind dit jaar in Dubai zal plaatsvinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team