Zoeken

Binnenkort bankbriefjes in het Tamazight in Marokko?

23 januari 2016 - 20:30 - Marokko

©

Zullen er binnenkort in Marokko bankbriefjes, officiële documenten en postzegels in het Amazigh beschikbaar zijn? Dat is in ieder geval de wens die op woensdag na een meeting van Amazigh-activisten werd geuit.

De bekende politieke activist Ahmed Assid heeft na de meeting laten weten dat de erkenning van het Tamazight als officiële taal in Marokko ook in de praktijk zichtbaar moet zijn. Daarom moeten volgens hem ook bankbriefjes, postzegels en officiële documenten zoals de identiteitskaart en het rijbewijs in het Tamazight worden vertaald.

Tijdens de meeting heeft de voorzitter van het hogerhuis Hakim Benchemass kritiek geuit op het beleid van de Marokkaanse regering en de trage formalisering van het Tamazight. Volgens Akhbar Al Yaoum verklaarde Benchemass dat deze vertraging de Grondwet zelf in twijfel trekt, maar ook "een schending is van de taalkundige en culturele rechten".

Ahmed Arehmouch, advocaat en Amazigh-activist, reageerde bezorgd over de uitstel van de stemming van de organieke wet inzake de erkenning van het Tamazight als officiële taal. Volgens hem bepaalt de Grondwet dat de wet voor het einde van deze legislatuur moet worden gestemd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team