Zoeken

Marokko stopt subsidie benzine

18 januari 2014 - 12:38 - Economie

©

De Marokkaanse regering heeft het einde aangekondigd van de subsidies op diesel en benzine. Tegen het einde van dit jaar zal de prijs van een liter diesel minimaal 2,15 dirham duurder zijn.

Volgens een verklaring van het ministerie van Algemene Zaken en Bestuur zullen subsidies op autobrandstoffen in de loop van 2014 geleidelijk aan verdwijnen.

Tot 16 april 2014 blijft de subsidie op diesel 2,15 dirham per liter. Vanaf die datum zal de subsidie nog maar 1,70 dirham zijn. Op 16 oktober komt er nieuwe daling naar 0,80 dirham en op 31 december valt de subsidie volledig weg.

Het ministerie meldt ook dat de compensatiekas butaangas, stookolie voor de productie van elektriciteit, suiker, tarwemeel en sommige producten bestemd voor de Saharaanse provincies, zal blijven subsidiëren.

Benkirane’s regering heeft beloofd dat de kosten van de compensatiekas in 2014 de 35 miljard dirham niet zal overschrijden. Deze kas, waarvan de hervorming herhaaldelijk werd uitgesteld uit angst voor de sociale gevolgen, is een financiële tegenvaller voor Marokko. Enkel in 2012 kostte de kas meer dan 53 miljard dirham.

Bladna.nl