Zoeken

Ayoub die tijdens avondklokrellen politie bekogelde in Schilderswijk weer vrij

19 februari 2021 - 10:40 - Wereld

©

De 19-jarige Ayoub A. die twee weken geleden werd veroordeeld voor het gooien van een steen naar een politieauto tijdens de avondklokrellen in de Haagse Schilderswijk, kreeg in hoger beroep een straf die gelijk is aan de tijd die hij heeft vastgezeten.

Ayoub stond als eerste van een reeks relschoppers terecht op een snelrechtzitting. Hij gooide een paar dagen daarvoor, tijdens de avondklokrellen in de Hobbemastraat, een baksteen naar een politiebusje. Naar eigen zeggen kwam hij in die straat terecht nadat de politie hem elders had weggestuurd. Hij zegt dat hij daardoor niet naar huis kon. De jongen zou de baksteen van iemand anders hebben gekregen en toen zijn opgehitst door de demonstranten. Hij gooide de steen en werd meteen daarna door de agenten die in het busje zaten aangehouden.

Diezelfde middag volgde er ook nog een veroordeling in Amsterdam. "Ik heb er ontzettend veel spijt van en ik schaam me diep. Vanaf het moment dat ik de steen losliet, lig ik wakker. Ik herken mezelf hier niet in", zei de verdachte tegen de rechter. Ondanks zijn spijtbetuiging kreeg hij twee maanden cel opgelegd, waarvan hij nu 22 dagen heeft vastgezeten.

Ayoub zei dat hij zich heeft laten ’opjutten’. Hij was die avond bij zijn neef in het centrum gaan eten. Onderweg naar huis kwam hij in de Hobbemastraat terecht waar de situatie uit de hand liep. Hij hoopte op een kortere straf, omdat hij met een nieuwe opleiding in de zorg zou gaan beginnen, schrijft het AD. In hoger beroep volgde er opnieuw een veroordeling, maar dit keer op basis van het jeugdstrafrecht waar de straffen lager zijn. Daarnaast was Ayoub nooit eerder met de politie in aanraking gekomen en heeft hij laten zien dat hij spijt heeft, waardoor de kans op herhaling niet groot is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team