Zoeken

Marokko verwerft nieuwe spionagesoftware QuaDream

15 april 2023 - 17:00 - Marokko

©

Marokko heeft een nieuwe spionagesoftware, genaamd QuaDream, verworven die vergelijkbaar is met Pegasus, de Israëlische software die werd gebruikt om journalisten en politieke persoonlijkheden in verschillende landen te bespioneren.

Citizen Lab, een Canadees onderzoekslaboratorium, meldt dat QuaDream is ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf dat wordt geleid door een voormalige militaire functionaris en voormalig lid van de Israëlische NSO Group, de maker van Pegasus. Wereldwijd zijn voorlopig vijf mensen bekend die volgens Citizen Lab het doelwit van de software zijn geworden. De organisatie, die gespecialiseerd is in cyberveiligheid, beweert dat journalisten, oppositiepersoonlijkheden en een lid van een NGO tot de slachtoffers behoren.

Lees ook: Pegasus: Europa verdenkt Marokko van bespioneren Pedro Sanchez

QuaDream kan telefoongesprekken opnemen, foto’s maken en zoeken in de bestanden van het toestel waarop het is geïnstalleerd. Citizen Lab heeft servers in tien landen geïdentificeerd die gegevens hebben ontvangen van de toestellen van de slachtoffers, waaronder Israël, Singapore, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten en Bulgarije. Volgens de organisatie zijn landen als Singapore, Saoedi-Arabië, Mexico, Ghana, Indonesië en Marokko kopers van de nieuwe spionagesoftware.

Bladna.nl