13 mei 2025 - 20:30 - Marokkanen in het buitenland
Mustapha Slaby, eerste Marokkaanse gastarbeider in Amsterdam, is op 83-jarige leeftijd in zijn geboortestad Marrakech overleden. Slaby, die sprak namens de stichting AI Maarif en de AI Kabir-moskee, werd onwel en overleed in het ziekenhuis na opname.
Voormalig wethouder van Amsterdam, Ahmed Marcouch, thans burgemeester van Arnhem, betuigde zijn respect en noemde Slaby "een van Amsterdams meest toegewijde zonen".
Lees ook: Foto’s van eerste generatie Marokkaanse Nederlanders in Museum Gouda
In de vroege dagen van de arbeidsmigratie kwam Mustapha Slaby naar Nederland. Hij arriveerde op 16 september 1966 om 20:30 uur op het Centraal Station van Amsterdam. Hij herinnerde zich in een eerder interview met AT5 de rust die de stad uitstraalde en zijn spontane verliefdheid op Amsterdam. Op 24-jarige leeftijd verliet hij Marokko met Stockholm als eindbestemming, maar Amsterdam werd zijn nieuwe thuis.
Ahmed Marcouch, die van 2006 tot 2010 stadsdeelvoorzitter in Nieuw-West was, schreef op LinkedIn over Slaby’s onvermoeibare inzet als "een bruggenbouwer tussen culturen en gemeenschappen" vanaf zijn aankomst in de stad. Mustapha Slaby was een voorvechter van interreligieuze dialoog en sociale cohesie. "Mustapha’s inzet voor de gemeenschap was onwankelbaar. Hij geloofde in de kracht van ontmoeting en het delen van licht", aldus Marcouch.
Lees ook: Amsterdam vernoemt brug naar "Marokkaanse Van Gogh" Abdellah Zaki
De laatste tijd kampte Slaby met gezondheidsproblemen. Zijn terugkeer naar Amsterdam was gepland voor de dag van zijn overlijden. "Zijn nalatenschap leeft voort in de sterke fundamenten die hij heeft gelegd voor toekomstige generaties", aldus Marcouch. Zijn bijdrage aan de stad zal niet vergeten worden.
Marokkaans Ayoub bakt beste pizza ter wereld
Marokko’s auto-industrie groeit, Spanje onder druk
Brusselse agent veroordeeld voor lekken in moordzaak Soufiane Benali
Belasting betalen in Marokko verandert
Zorgen om dodelijke weg in Noord-Marokko
Emirati kroonprins richt holding op in Marokko
Marokkaanse diaspora: dit zijn de geldregels voor trips naar Marokko
Marokkaanse douane waarschuwt diaspora: dit mag niet mee in de bagage
Meer veerboten naar Marokko deze zomer
Frontex verscherpt toezicht op Marokkaanse diaspora
Marokkaanse diaspora: medicijnen mee naar Marokko? Dit moet je weten
Marhaba 2025: zo wordt jouw reis naar Marokko makkelijker
Marokko ontvangt 12 miljard dollar van diaspora
Dit mogen Marokkanen in het buitenland belastingvrij meenemen naar Marokko