Zoeken

Amsterdam: experts bespreken Hirak protesten op 17 maart

28 februari 2018 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Op zaterdag 17 maart wordt een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam georganiseerd over de Hirak protesten en de situatie in de Rif in Marokko.

"De Rif heeft decennialange achterstelling door de Marokkaanse overheid gezorgd voor minder ontwikkeling dan in de rest van het land. Zo zijn er onvoldoende ziekenhuizen en universiteiten en de wegen zijn slecht. Er zijn altijd protesten geweest, maar onlangs laaide het vuur van de protesten weer op. Wat betekenen deze protesten, en welke weerslag hebben ze in Nederland, en voor de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap? Op deze avond onderzoeken we de tweedeling in Marokko en de invloed die dit heeft op de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Hoe zien zij het conflict, wat kan Nederland bijdragen en wat betekent het om Berber te zijn?", leest men in het programma.

Op de bijeenkomst worden volgende deelnemers verwacht:

 Asis Aynan studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft stukken voor diverse kranten en tijdschriften. Aynan is de bedenker van de BerberBibliotheek; een reeks waarin klassiekers uit Berberlanden verschijnen.
 Ahmed Marcouch is sinds 1 september 2017 burgemeester van de gemeente Arnhem. Vanaf 9 juni 2010 tot en met 23 maart 2017 was hij lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid.
 Sjoukje Rietbroek, voormalig correspondent Marokko
 Said Khottour, vlogt vanuit Nederland over de Rif
 Fatima el Ouali, voorzitter van Anzuf, een Europese organisatie voor mensenrechten met betrekking tot de Rif. Anzuf is opgericht tijdens de laatste opstand.
 Rachid Benhammou, freelance journalist is de moderator van de avond. Hij volgde de protesten in Marokko op de voet. Hij schreef er het afgelopen jaar meerdere artikelen en columns over.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team