Zoeken

114 mensen in dodencel in Marokko

26 april 2015 - 11:49 - Marokko

©

In Marokko wachten 114 mensen in de gevangenis op hun doodstraf. Onder hen drie vrouwen. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De organisatie verwijst naar cijfers van 2014 maar oordeelt dat het aantal mensen in de dodencel in de loop van dit jaar tot 120 zou kunnen toenemen.

Op een persconferentie over de doodstraf in Marokko vertelde Mohamed Sektaoui, verantwoordelijke van Amnesty International in Marokko, dat het land steeds meer doodvonnissen uitspreekt. In 2007 werd slechts één doodstraf uitgesproken. In 2009 waren dat er dertien en in 2014 negen.

Sektaoui betreurde het dat Marokko de doodstraf nog niet heeft afgeschaft, ook al past het land deze straf niet meer toe sinds 1993. Ook leverde hij kritiek op de "conservatieve krachten" die zich verzetten tegen de afschaffing van de doodstraf, een verwijzing naar de islamistische PJD partij die altijd voorstander is geweest van de doodstraf.

In het nieuw wetboek van strafrecht voorgesteld door minister Mustapha Ramid van Justitie, kan de doodstraf nog worden opgelegd in zaken die verband houden met terrorisme of misdaden tegen kinderen.

De doodstraf werd voor het laatste in april vorig jaar uitgesproken in Marokko. De rechtbank van El Jadida veroordeelde toen een man voor de verkrachting en moord van zijn 2-jarig nichtje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team