Zoeken

Marokkaanse namenlijst: tussen officieel en praktijk

14 januari 2011 - 17:02 - Marokko

©

Human Rights Watch heeft een bericht aan de Marokkaanse autoriteiten laten toekomen in verband met de lijst van verboden namen en vooral de Amazigh namen. In dit bericht laat de organisatie weten dat ze tevreden is van de vooruitgang in dit dossier maar vraagt nu aan Marokko alle beperkingen op te heffen.

De lijst van verboden voornamen, geïntroduceerd door Driss Basri onder Hassan II, verbiedt namen met een "niet-Marokkaans" karakter, dit om de "Marokkaanse identiteit, authenticiteit en traditie te beschermen".

Na de tussenkomst van de Verenigde Naties in 2007, die deze lijst van discriminerend tegenover het Amazigh volk had bestempeld, is in april 2010 een circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken gepubliceerd, waarin het ministerie meldt dat een aantal Amazigh namen wel degelijk een "Marokkaanse karakter" hebben, en verzoekt de ambtenaren van de burgerlijke stand "flexibiliteit te tonen" en "een onderzoek uit te voeren alvorens een naam te weigeren".

Maar de Marokkaanse staatsdiensten blijven veel namen weigeren. HRW, die zich verheugd over deze circulaire, vraagt dus aan Marokko te voldoen aan het internationaal recht die aan de ouders vrije keuze laat over de naam van hun kind.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team