Zoeken

Algerijnse oud-ministers: "Stonden op het punt om Marokko te verpletteren"

6 november 2020 - 17:40 - Wereld

©

In Algiers is het proces tegen twee voormalige Algerijnse ministers weer hervat. Tijdens zijn pleidooi meldde Abdelmalek Sellal: "We stonden op het punt om Marokko te verpletteren op het gebied van autoassemblage".

De ministers worden ervan verdacht dat zij onder het bewind van Abdelaziz Bouteflika betrokken waren bij het witwassen van geld via de Algerijnse autodealer Tahkout. De zaak leidde tot veel ophef in de Algerijnse publieke opinie.

De hoge kosten van de auto-import in Algerije, een bedrag dat is geschat op 7 miljard Algerijnse dinar, en de toenmalige geo-economische ontwikkelingen hadden het besluit van Algerije om te investeren in de auto-industrie versneld, zegt Abdelmalek Sellal. Volgens de voormalige minister zorgde de Algerijnse aanpak echter voor onrust bij "bepaalde buurlanden".

Sellal heeft alle aanklachten tegen hem weerlegd. De kern van zijn verdediging is dat hij zou hebben gehandeld in het nationale belang van Algerije. "We stonden op het punt een buurland te verpletteren in termen van het assembleren van auto’s", verklaarde hij voor de rechtbank. Volgens Sellal heeft zijn gedurfde industriebeleid vijandelijkheden in de buurlanden uitgelokt.

Volgens beide oud-ministers was de "economische oorlog" die door Marokko was begonnen, er op gericht om hun reputatie te beschadigen en om ervoor te zorgen dat Algerije zich terug zou trekken uit de assemblage en productie van auto’s. "Ik was het slachtoffer geworden van een heftige mediacampagne, die begon op YouTube", voegde Sellal eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team