Zoeken

Algerijn die van Sebta naar Marokko probeerde te zwemmen had zwaar geheim

4 december 2023 - 18:00 - Wereld

©

Een Algerijnse man, die onlangs werd gearresteerd toen hij vanuit Sebta naar Marokko probeerde te zwemmen, heeft zijn ware identiteit onthuld.

Op 29 september werd de man door de Spaanse Guardia Civil aangehouden tijdens zijn poging om naar Marokko te zwemmen. Uit onderzoek bleek dat de man in Frankrijk gezocht werd voor moord. Zijn advocaat probeerde zijn uitlevering aan te vechten door te wijzen op een procedurefout in het formulier van het Europese Aanhoudings- en Uitleveringsbevel (OEDE). De verdachte bracht verwarring door zichzelf als een Marokkaan uit Fez te identificeren meldt El Faro de Ceuta.

Lees ook: Algerijnse migranten die via Marokko Sebta binnenkwamen uitgezet

Het Spaanse Nationale Gerechtshof verwierp het verzoek van de advocaat, wijzend op inconsistenties in de verklaringen van de verdachte, en bevestigde de geldigheid van het uitleveringsformulier. Volgens het gerecht waren alle beschikbare identiteitsgegevens correct vastgelegd.

De arrestatie van de verdachte vond plaats onder bijzondere omstandigheden, toen hij probeerde om een pier bij het strand van Tarajal te omzeilen, wat de autoriteiten alarmeerde. Een belangrijke aanwijzing was een zwarte telefoon die hij bij zich had en die voortdurend oproepen ontving. Informatie-uitwisseling tussen politiediensten onthulde dat deze telefoon overeenkwam met die genoemd in een Frans opsporingsbevel wegens moord. Deze match elimineerde elke twijfel over zijn identiteit en zijn betrokkenheid bij de moord in Frankrijk.

Lees ook: Algerijnse moordverdachte probeert naar Marokko te zwemmen

De beslissing van het Nationale Gerechtshof over de uitlevering van de man aan Frankrijk bevatte een belangrijke voorwaarde. De Spaanse justitie eiste dat Frankrijk, vóór de uitlevering, aantoonde dat haar juridisch systeem een herziening van een levenslange gevangenisstraf toestaat, in overeenstemming met de Spaanse grondwettelijke principes die een dergelijke straf zonder herzieningsmogelijkheid als onmenselijk en vernederend beschouwen. Deze voorwaarde werd door het Franse Gerechtshof voldaan.

Bladna.nl