Zoeken

Algerije pusht Marokko in wapenwedloop

20 maart 2013 - 17:00 - Marokko

©

Marokko en Algerije behoren tot de top 20 van landen die wereldwijd het meeste wapens kopen. Samen kochten ze van 2008 tot 2012, 64% van de wapens verkocht in Afrika.

Uit een op maandag gepubliceerde rapport van het Stockholm International Peace Research Institute, blijkt dat Rabat op die periode 2,8 miljard dollar uitgaf aan wapens. Voor Algerije was dat 9 miljard.

Het rapport geeft ook aan dat de wapenaankopen van Marokko in die vier jaar groeide met 1460%, en van Algerije met 277%.

Marokko steeg dan ook van de 69e naar de 12e plaats op de ranking van landen die het meest uitgeven aan wapens. Algerije staat op de 6e plaats én is nummer één in de Arabische wereld.

Expert Abderahmane Mekaoui zegt dat Algerije het voordeel heeft olie-en gasbronnen te bezitten. Dezen brachten vorig jaar 250 miljard dollar op. Ook de dominante militaire instelling in Algerije geeft het land een zekere voorsprong.

Marokko weet dat het door Algerije in een wapenwedloop is gelokt. Daarom kiest het Koninkrijk voor kwaliteitswapens en verschaft het een uitstekende opleiding aan het leger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team