Zoeken

Marokko en Algerije doen aan informatie-oorlog in Brussel

26 april 2013 - 14:47 - Marokko

©

Een informatie-oorlog woedt tussen Marokko en Algerije, binnen de organisaties van de Europese Unie. Dat vertelde een Brusselse diplomatieke bron aan Al Massae. De twee Maghreb-landen zouden afhankelijk zijn van pressiegroepen die binnen de EU, beslissingen en projecten goed- of afkeuren.

Meer dan 15.000 lobbyisten regeren in Brussel. Bij de verschillende structuren proberen zij de wetgeving naar de hand van hun opdrachtgevers te zetten.

Algerije bijvoorbeeld, betaalt journalisten die werkzaam zijn binnen de EU, om informatie over projecten in Marokko te verzamelen en steun te zoeken bij Europarlementsleden.

Zo zou de weigering van de Europese Unie om in 2012 de visserijovereenkomst met Marokko te vernieuwen, aan pro-Algerije pressiegroepen te danken zijn. Sommige Europarlementariërs stelden toen dat Marokko "de visbestanden van de Sahara plundert".

Volgens een diplomatieke kabel vrijgegeven door WikiLeaks in 2011, zou het ministerie van Inlichtingen en Veiligheid in Algerije (DRS), als primaire opdracht de boycot van alle diplomatieke inspanningen van Marokko hebben. Daarmee wil Algerije Marokko verzwakken, de normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen blokkeren, en een oplossing voor de Sahara dwarsbomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team