Zoeken

Algerije reageert op Marokkaanse tussenkomst met nauwelijks verhulde oorlogsdreiging

18 juli 2021 - 11:20 - Wereld

©

Er werd een reactie van Algerije verwacht na de nota van Omar Hilale, de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, aan het Azerbeidzjaanse voorzitterschap en de leden van de Beweging van Niet-Gebonden Landen. Hij verklaarde daarin "diep verbaasd" te zijn over de keuze van de Algerijnse minister om de kwestie van de Sahara op de agenda te plaatsen.

"De Marokkaanse diplomatieke vertegenwoordiging in New York heeft in een nota gericht aan het Azerbeidzjaanse voorzitterschap van de Beweging van Niet-Gebonden Landen, een vijandige campagne gelanceerd tegen Algerije, door het recht op zelfbeschikking van het Kabylische volk publiek en uitdrukkelijk te steunen", schreef het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring die vrijdag werd gepubliceerd. "Deze dubbele bewering is een schuldbekentenis met betrekking tot de huidige Marokkaanse steun aan een bekende terroristische groepering, zoals het geval was met de steun aan terroristische groeperingen die een bloedbad in Algerije hebben veroorzaakt tijdens het ’zwarte decennium’".

Lees ook: VN-ambassadeur Omar Hilale hekelt Algerijnse kritiek over Sahara

De Algerijnse autoriteiten vinden de "diplomatieke mededeling van Marokko een gewaagde verdraaiing, onverantwoordelijk en manipulatief", bedoeld om "een ongehoorde vermenging te cultiveren tussen een kwestie van dekolonisatie en een complot tegen de eenheid van de Algerijnse natie".

Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de nota "regelrecht indruist tegen de beginselen en overeenkomsten die de betrekkingen tussen Algerije en Marokko structureren en inspireren" en "een flagrante schending vormt van het internationaal recht en de oprichtingsakte van de Afrikaanse Unie".

Algerije veroordeelt de nota dan ook met klem en zegt dat ze ook "een gevaar vormt voor het Koninkrijk Marokko, zelfs binnen zijn internationaal erkende grenzen", en verklaart "het recht te hebben om te verwachten dat het officiële standpunt van het Koninkrijk Marokko over dit uiterst ernstige incident wordt verduidelijkt".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team