Zoeken

Eid ul-Fitr op dezelfde dag gevierd in heel de Maghreb?

11 mei 2021 - 12:00 - Gemeenschap

©

Noord-Afrikaanse wetenschappers en astronomen zijn het eens over de datum van het einde van de Ramadan. Marokko, Algerije en Tunesië zullen dit jaar normaal gesproken samen Eid ul-Fitr vieren.

Wordt Eid ul-Fitr op dezelfde dag gevierd in de hele Maghreb? De datum van Eid ul-Fitr is volgens de meeste wetenschappelijke instanties en astronomische verenigingen van de regio dezelfde, meldt Le360. In Marokko zegt astronoom en ’Dar el Hadith Al Hassina’ laureaat, Hicham El Aissaoui, dat Eid ul-Fitr op donderdag 13 mei zal plaatsvinden en dat de Ramadan in totaal 29 dagen zal duren.

In Algerije heeft de vereniging voor wetenschap en astronomie Ibn al-Haytham, aan de hand van astronomische berekeningen aangekondigd dat de heilige maand op 13 mei ten einde loopt. "De waarneming van de sikkel van Shawwal, die het einde van de Ramadan markeert, zal pas mogelijk zijn op dinsdag 11 mei 2021, wat overeenkomt met de 29e dag van de Ramadan in Algerije en de meeste moslimlanden," voegde hij eraan toe.

In Tunesië heeft het Nationaal Instituut voor Meteorologie (INM) dezelfde aankondiging gedaan als de Ibn al-Haytham Vereniging voor Wetenschap en Astronomie. Volgens het INM kan de maan alleen worden waargenomen op de avond van woensdag 12 mei. Bijgevolg wordt Eid ul-Fitr gevierd op donderdag 13 mei.

Zaterdag vierden enkele landen, waaronder Algerije, Tunesië en Saoedi-Arabië, Laylat-ul-Qadr. Op zondag 9 mei werd dit in andere landen zoals Marokko en Senegal, gevierd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team