Zoeken

Academie Mohammed VI, kweekvijver van het Marokkaanse voetbal

16 december 2022 - 15:00 - Sport

©

In de loop der jaren is de Academie Mohammed VI (AMF), die in 2009 door Koning Mohammed VI is ingehuldigd, een kweekvijver van kwaliteit geworden voor het Marokkaanse voetbal, maar ook voor het Franse voetbal. Marokko heeft zijn doorbraak op het WK in Qatar mede te danken aan dit nationale opleidingscentrum, waar 11 van de 26 Leeuwen die aan het WK deelnamen werden opgeleid.

Het project werd gestart toen de sportautoriteiten begrepen dat Marokko niet meer uitblinkte in het voetbal: het land heeft niet deelgenomen aan de WK’s van 2002 en 2006 en heeft sinds 1976 geen Afrika Cup meer gewonnen (een verloren finale in 2004). Vanwege deze moeilijkheden in het Marokkaanse voetbal is het idee ontstaan om een nationaal opleidingscentrum op te richten. De Academie Mohammed VI voor voetbal werd opgericht op initiatief van Koning Mohammed VI, die het opleidingscentrum van 18 hectare in Salé in 2009 heeft ingehuldigd. De academie omvat middelen voor huisvesting, schoolondersteuning en administratieve diensten.

Lees ook: FIFA: "Youssef En-Nesyri heeft geschiedenis geschreven"

De academie is jaren later niet alleen een talentenfabriek van topkwaliteit geworden, maar ook één van de belangrijkste leveranciers aan het nationale team en aan Franse clubs. Elf van de 26 Atlas Leeuwen die in de kleine finale van het WK zullen spelen, zijn hier opgeleid. Het gaat o.a. om Nayef Aguerd, Azzedine Ounahi en Youssef En-Nesyri. Aan de kant van de Franse clubs heeft Strasbourg de keepers Alaa Bellaarouch en Walid Hasbi en verdediger Anas Nanah gecontracteerd, die allen in Salé zijn opgeleid. In 2018 had de club uit de Elzas ook Azzedine Ounahi, de relevatie op de wereldbeker van 2022, gecontracteerd. Ounahi verraste de Spaanse bondscoach in de kwartfinale van het WK. "Mijn God, waar komt deze jongen vandaan?" vroeg de bondscoach na de nederlaag van zijn land.

"Marokko werkt pas sinds kort echt aan zijn opleiding", vertelt Enzo Djebali, voormalig hoofd personeelszaken bij Stade de Reims, aan 20Minutes. De Mohammed VI Academie is de showcase: "Er was geen reden waarom in Afrika de academies van Jean-Marc Guillou en Paradou Athletic Club (Algerije) topspelers voortbrengen, en Marokko niet".

Lees ook: Luis Enrique verrast door "onbekende" Azzedine Ounahi (video)

De AMF heeft aan vele internationale toernooien deelgenomen. Onlangs heeft het de Africa’s Cup gewonnen, een wedstrijd voor U19-voetballers waaraan verschillende erkende academies in Agadir deelnamen. Door deze successen zijn Franse clubs zoals Olumpique Lyon eind 2019 een partnerschap aangegaan met FUS Rabat (Marokkaanse D1). "Deze twee voorzieningen worden rechtstreeks door het kabinet van de Koning beheerd", verklaart Jean-François Vulliez, directeur van de OL-academie. "Het zijn de twee meest ontwikkelde opleidingsprojecten in Marokko, dus gelet op ons DNA was het verstandig om op lange termijn samen te werken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team