Zoeken

Abdellatif Hammouchi nieuwe baas Marokkaanse veiligheid

16 mei 2015 - 16:00 - Marokko

©

Abdellatif Hammouchi is vrijdag door Koning Mohammed VI aan het hoofd van de nationale veiligheidsdienst DGSN benoemd. Hammouchi is reeds de baas van de Marokkaanse inlichtingendienst DGST en wordt dus de eerste veiligheidsverantwoordelijke in Marokko.

De benoeming van Hammouchi werd vrijdag tijdens een ministerraad in Casablanca besloten en is een erkenning van zijn werk als baas van de DGST sinds 2005 en het vertrouwen dat de Koning in hem heeft. De benoeming valt bovendien samen met de 12e verjaardag van de aanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca. Abdellatif Hammouchi, 49, was toen de nummer drie van de DGST en speelde een belangrijke rol in het onderzoek naar de daders.

Hammouchi was een jaar geleden de oorzaak van diplomatieke spanningen tussen Frankrijk en Marokko. Hij werd in Frankrijk van marteling verdacht. Toen Hammouchi in februari vorig jaar op werkbezoek in Frankrijk was, had de politie als gevolg een inval gedaan in de residentie van de ambassadeur van Marokko in de Franse stad Neuilly om hem te arresteren en te verhoren.

Daarop volgde een ernstige diplomatieke rel tussen Frankrijk en Marokko. De samenwerking op het gebied van justitie en veiligheid werd volledig gestopt. Pas begin dit jaar verbeterden de betrekkingen tussen de twee landen. Koning Mohammed VI ontmoette de Franse president Francois Hollande in Parijs en de justitiële samenwerking werd hervat. Abdellatif Hammouchi kreeg bovendien het Franse legioen van Eer.

De DGSN werd sinds februari 2012 geleid door Bouchaib Rmail, opvolger van Charki Draiss, nu onderminister van Binnenlandse Zaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team