Zoeken

Aardbeving in Marokko: de eerste reactie van Mohammed VI

21 september 2023 - 10:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI wist de eerste uren na de dodelijke aardbeving die Marokko trof in de nacht van vrijdag 8 september, uitstekend te beheren. Een overzicht van de eerste richtlijnen van de monarch na de tragedie.

Het was 00:20 uur op zaterdag 9 september toen Mohammed VI, verblijvend in Parijs, werd geïnformeerd over een krachtige aardbeving die 10 minuten eerder had plaatsgevonden en waarvan het epicentrum zich in de gemeente Ighil, in de Hoge Atlas, bevond. Na de eerste gesprekken met zijn contactpersoon aan de andere kant van de lijn, besefte de Koning de ernst van de tragedie. Hij vroeg onmiddellijk om zijn vliegtuig klaar te maken om naar Marokko terug te keren, meldt L’Opinion.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Koning Mohammed VI schenkt miljard dirham

In afwachting daarvan contacteerde de Koning meerdere Marokkaanse verantwoordelijken vanuit zijn herenhuis in Parijs. Hij sprak onder meer met zijn belangrijkste medewerker en jeugdvriend, Fouad Ali El Himma, die ook in Parijs verbleef. Via hem werden koninklijke richtlijnen gegeven om de schade nauwkeurig te beoordelen. Minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken en diverse andere verantwoordelijken werden hiervoor gemobiliseerd.

Koning Mohammed VI nam ook contact op met generaal Mohammed Berrid, inspecteur-generaal van de Koninklijke Strijdkrachten (FAR), die deze functie pas vijf maanden bekleedt, om de inspanningen van de civiele bescherming te ondersteunen. De vorst wist dat hij kon vertrouwen op deze voormalige chef van het 3e Bureau van de FAR, verantwoordelijk voor inter-leger samenwerking, het opzetten van veldhospitalen, vredeshandhaving, enz.

Lees ook: Koning Mohammed VI bezoekt slachtoffers aardbeving

De monarch vroeg ook naar de mogelijkheden om per legerhelikopter, met name de Chinooks, het epicentrum van de aardbeving te bereiken. Wat ook daadwerkelijk gebeurde. De helikopters vlogen over en weer met voedsel en basisproducten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team