Zoeken

Polisario verzet zich tegen Spaans hotelproject in Dakhla

3 februari 2024 - 23:00 - Marokko

©

Het voornemen van de Spaanse hotelketen Senator Hotels & Resorts om een hotel te openen in Dakhla, gelegen in de Marokkaanse Sahara, heeft tot grote verontwaardiging geleid bij het Polisario Front.

De beweging, die streeft naar onafhankelijkheid voor de Sahara, heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen de hotelgroep, naar aanleiding van de aankondiging van de opening van het hotel in mei.

Lees ook: Marokko: nieuw luxe hotel in Dakhla

In een brief gericht aan José María Rossell Recasens, CEO van Senator Hotels & Resorts, uit de onafhankelijkheidsbeweging zijn bezwaar tegen het project. Volgens de brief, waar de krant Publico toegang tot had, roept het Polisario Front de hotelketen op het project te heroverwegen "vanwege de ernstige implicaties die het heeft voor het recht van het Sahrawi volk op zelfbeschikking en onafhankelijkheid".

Het Polisario Front benadrukte dat elke economische activiteit in de Sahara de voorafgaande toestemming van de beweging vereist, aangezien het door de VN en internationale instanties als de legitieme vertegenwoordiger van het Sahrawi volk wordt erkend. In de brief, ondertekend door de vertegenwoordiger van het Polisario Front in Spanje, Abdulah Arabi, behoudt de beweging zich het recht voor "alle passende maatregelen te nemen om het legitieme recht van het Sahrawi volk op zelfbeschikking en onafhankelijkheid te verdedigen".

Het Polisario Front gaf aan bereid te zijn verdere verduidelijkingen of uitleg te verschaffen aan de Spaanse hotelgroep en samen de mogelijkheden te onderzoeken om "haar economische belangen te verenigen met de rechten van het Sahrawi volk". In de brief wordt tevens herinnerd aan het feit dat de soevereiniteit van Marokko over de Sahara niet door het internationaal recht wordt erkend, waarbij verwezen wordt naar de uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie (CJEU) uit 2016, 2018 en 2021 over deze kwestie.

Lees ook: Hoe Marokko de hotelsector nieuw leven wil inblazen

Het Polisario Front benadrukte dat het projecteren van de stad Dakhla als onderdeel van Marokkaans grondgebied en de uiteindelijke opening van het hotel "Senator Babilonia Delight Collection" een schending vormen van de internationale verplichtingen, aangezien het gaat om een niet-zelfbesturend territorium. Hoewel het Polisario Front niet tegen economische ontwikkeling in de Sahara is, eist het betrokken te worden bij elk project als "vertegenwoordiger van het volk van de Westelijke Sahara".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team