Zoeken

Cuba eist geld terug van Algerije en Polisario

28 april 2024 - 18:30 - Wereld

©

Cuba dreigt de strijders van de Polisario die op zijn grondgebied verblijven uit te wijzen als Algerije, een bondgenoot van de separatistische beweging, zijn schuld van bijna 500 miljoen dollar niet terugbetaalt. Dit bedrag werd geïnvesteerd in de militaire en technische opleiding van de Polisario-milities.

Algerije heeft nog steeds 450 miljoen dollar tegoed aan Cuba, dat de militaire en technische capaciteiten van de leden van het Front Polisario heeft versterkt. Om Algerije, dat traag is met het terugbetalen van deze schuld, te dwingen, dreigt Cuba de Polisario-leden die op zijn grondgebied verblijven uit te wijzen, aldus Al3omk.

Lees ook: Baas Polisario probeert steun Cuba terug te winnen (video)

Cuba en de Polisario onderhouden historische banden, die teruggaan tot de tijd dat het Noord-Amerikaanse land het socialistische blok steunde tegen Marokko. Het niet nakomen van de verplichtingen van Algerije jegens Cuba leidt echter tot spanningen tussen de twee partners, analyseert de publicatie.

De relaties tussen Cuba en Algerije zijn de afgelopen jaren verslechterd. Het Noord-Afrikaanse land wordt beschuldigd van frauduleuze praktijken in zijn economische uitwisselingen.

Lees ook: Marokko versterkt betrekkingen met Cuba

In 2022 waren er geruchten over de onderhandeling van een overeenkomst tussen Algerije en Cuba om geavanceerde wapens te leveren aan het Polisario. Het onderwerp was aan de orde gekomen tijdens het bezoek van de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel Bermudez aan Algiers. Een partnerschap dat de machtsbalans zou kunnen verstoren en de vrede in de regio zou kunnen bedreigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team