Zoeken

Interventie Marokkaanse leger tegen Polisario?

21 december 2023 - 11:00 - Marokko

©

Het conflict in de Sahara zou volgens experts nieuwe ontwikkelingen kunnen doormaken na recente aanvallen door het Polisario in de regio van Aousserd in Dakhla-Oued Eddahab en in de stad Es-Semara.

Deze ontwikkelingen brengen de kwestie van de beveiliging van de bufferzone door het Marokkaans leger weer onder de aandacht. Voormalig premier Sâaddedine El Othmani schrijft op Facebook dat het doel van de bufferzone was om het staakt-het-vuren te handhaven, maar gezien de schendingen door het Polisario en de aanvallen op beveiligde civiele gebieden, wordt het logisch om de opheffing van de bufferzone te overwegen en het Marokkaans leger in te zetten voor beveiliging.

Lees ook: Nieuwe aanval in Aousserd vermoedelijk werk van Polisario

Hicham Moatassim, expert in internationale betrekkingen, geeft aan dat de schendingen van het staakt-het-vuren door het Polisario en hun pogingen om de regio in een staat van onrust te brengen, Marokko kunnen dwingen de bufferzone op te heffen.

Lees ook: Sahara: Polisario dreigt aanvallen te intensiveren

Volgens Moatassim zou de opheffing van de bufferzone en de beveiliging ervan een radicale verandering in de benadering van de internationale gemeenschap ten aanzien van dit conflict betekenen. Hij gelooft dat het conflict nieuwe ontwikkelingen zal doormaken, en wijst op de toenemende bezoeken van Amerikaanse functionarissen in de regio als een indicator. Deze bezoeken zouden duiden op een verschuiving van de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties naar een definitieve oplossing van het conflict, met druk op het Algerijnse militaire regime om een politieke oplossing te accepteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team