Zoeken

Marokko is Maghreb-buren stap voor

28 april 2024 - 10:00 - Marokko

©

Terwijl Algerije, Tunesië en Libië zich inspannen voor de oprichting van een nieuw Maghreb-blok zonder Marokko, richt Rabat zich op een grotere integratie met de rest van de wereld. Mauritanië blijft daarentegen neutraal.

Algerije, Tunesië en Libië leggen de basis voor de oprichting van een Unie van de Maghreb zonder Marokko, een project dat door Algiers is geïnitieerd ter vervanging van de Unie van de Arabische Maghreb die sinds 1994, het jaar van de sluiting van de grens tussen het koninkrijk en zijn oosterbuur, in moeilijkheden verkeert. Na in maart in Algiers het principe van een "driemaandelijkse Maghreb-bijeenkomst" te hebben goedgekeurd, kwamen de leiders van de drie landen maandag in Tunis bijeen. Na afloop van deze "eerste consultatieve bijeenkomst" kwamen ze overeen om "gezamenlijke werkgroepen" te vormen om "de inspanningen te coördineren", aldus een gezamenlijke verklaring die door de Tunesische pers werd verspreid.

Lees ook: article 58840

Het initiatief voor een nieuwe regionale toenadering "beoogt niet een nieuwe Unie van de Arabische Maghreb te zijn", verklaarde Hasni Abidi, directeur van het Centrum voor Studies en Onderzoek van de Arabische en Mediterrane Wereld, aan de Franse krant Les Échos. "Het is een nieuw kader om tegemoet te komen aan de zorgen van de drie landen die met dezelfde moeilijkheden worden geconfronteerd: de migratieroute vanuit de Sahel, de veiligheidsvacuüm in de Sahel, en belangrijke economische belangen, met name de investeringen van Sonatrach [het Algerijnse oliebedrijf] in Libië."

Ondertussen voert Marokko een beleid van samenwerking op alle fronten met een Algerije dat steeds meer geïsoleerd is op het internationale toneel, een Tunesië dat in grote financiële problemen verkeert en een Libië dat geplaagd wordt door chronische instabiliteit. "Voor Algiers en Tunis liggen de prioriteiten van Marokko elders", benadrukt Hasni Abidi. "En het is waar dat Marokko zijn buitenlands beleid anders heeft gedefinieerd: door zeer goede betrekkingen te onderhouden met Israël - wat het uitsluit van elke discussie binnen de Maghreb -, evenals met Spanje en de Verenigde Staten, door zijn relatie met Frankrijk aanzienlijk te verbeteren, en door de landen van de Sahel een initiatief voor te stellen om toegang te krijgen tot de Atlantische Oceaan." Een mening die wordt gedeeld door Victor Lequillerier, econoom bij Bpifrance.

Lees ook: Algerije wil Maghreb Unie zonder Marokko

"De handel binnen de Maghreb is vrij beperkt. [...] Marokko streeft er niet zozeer naar zich te isoleren van zijn buren in de Maghreb, maar eerder naar een strategie gericht op het verwerven van marktaandelen": in de eerste plaats in Sub-Saharaans Afrika, "dat een sterk groeipotentieel heeft, en waar Marokko zijn investeringen in de financiën, fosfaat, telecommunicatie en vastgoed opvoert", analyseert hij. En in het algemeen streeft Marokko naar een grotere integratie met de rest van de wereld "via de uitvoering van een strategie gericht op het vergroten van zijn integratie in de mondiale waardeketens".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team