Zoeken

Marokko en Algerije in geschil over gaspijpleiding met Nigeria

8 november 2023 - 18:00 - Sport

©

Marokko en Algerije zijn verwikkeld in een energieconflict. De twee landen vechten over de aanleg van een pijpleiding om aardgas van Nigeria naar Europa te transporteren.

Terwijl Marokko de aanleg voorstelt van een onderzeese gaspijpleiding (Nigeria Morocco Gas Pipeline, NMGP) die langs de kusten van 13 West-Afrikaanse landen zou lopen en via Spanje zou aansluiten op Europa, overweegt Algerije de aanleg van een trans-Sahara gaspijpleiding om gas via Spanje of Italië naar Europa te vervoeren.

Lees ook: Spanje verhoogt gasleveringen aan Marokko ondanks dreigementen Algerije

De Nigeria-Marokko-gaspijpleiding wordt 5660 km lang met een capaciteit van 30 miljard kubieke meter per jaar. Het project, dat wordt beheerd door NNPC, de nationale oliemaatschappij van Nigeria, en het Nationaal Bureau voor Koolwaterstoffen en Mijnen (ONHYM), zal naar verwachting een investering van 25 miljard dollar vergen. De pijpleiding zal in Nigeria beginnen en zal Benin, Togo, Ghana, Ivoorkust, Liberia, Sierra Leone, Guinee, Guinee-Bissau, Gambia, Senegal, Mauritanië en de Sahara doorkruisen om Marokko en Spanje te bereiken, vanwaar het gas naar de rest van Europa zal worden gedistribueerd.

Lees ook: Koning Mohammed VI: "Zee is sleutel tot ontwikkeling in Afrika"

Het trans-Sahara gaspijpleidingproject, dat in de jaren 1970 werd bedacht, zou naar schatting 4128 km lang worden mer een capaciteit van 30 miljard kubieke meter per jaar. Het project, dat wordt beheerd door de Algerijnse oliemaatschappij Sonatrach, NNPC en het Nigeriaanse ministerie van Energie, omvat de aanleg van een gaspijpleiding door Nigeria en Niger naar Hassi R’Mel in Algerije, en het transport naar Spanje via de Maghreb-Europa gaspijpleiding, die sinds 2021 gesloten is, of de Medgaz, of naar Italië via de Trans-Mediterrane gaspijpleiding.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team