Zoeken

Staatsgreep Niger blokkeert project gaspijpleiding Nigeria-Algerije

1 augustus 2023 - 10:00 - Economie

©

Marokko en Algerije betwisten het gaspijpleiding project met Nigeria, dat bedoeld is om Europa van gas te voorzien. Terwijl Marokko van plan is om deze gaspijpleiding aan te sluiten op de Maghreb-Europa gaspijpleiding, overweegt Algerije deze via Niger te laten lopen, dat wordt geteisterd door politieke instabiliteit.

Sinds de sluiting van de Maghreb-Europa gaspijpleiding door Algerije in oktober 2021, die door Marokko loopt, levert Algerije gas aan Spanje via de Medgaz gaspijpleiding. Met het uitbreken van de Russisch-Oekraïense oorlog heeft Algiers ook haar gascontracten met Portugal en Italië versterkt. Maar de militaire staatsgreep die deze week in Niger heeft plaatsgevonden, dreigt haar grote project om gas te leveren aan Europa vanuit Nigeria te blokkeren, meldt El Español.

Lees ook: Nieuwe ontwikkelingen in Nigeria-Marokko gaspijpleiding project

Middenin de energiecrisis in Europa heeft Algerije het Trans-Sahara gaspijpleidingsproject, ook bekend als de Trans-Afrikaanse of NIGAL, nieuw leven ingeblazen. In februari 2022 tekenden de Nationale petroleummaatschappij van Nigeria (NNPC) en de Nationale olie- en gasmaatschappij van Algerije een memorandum van overeenstemming voor de bouw van deze gaspijpleiding, die 30 miljard kubieke voet aardgas per jaar van Afrika naar Europa moet transporteren. De gaspijpleiding, die 4138 kilometer lang is, loopt van Warri in Nigeria naar Hassi R’Mel in Algerije, via Niger. De bouw zal een geschatte investering vergen van 13 miljard dollar, waarvan het grootste deel zal worden besteed aan het gedeelte in Niger.

Lees ook: Gasleiding Marokko-Nigeria: 12,5 miljard dollar om aanleg te versnellen

Het Marokkaanse project daarentegen, omvat de bouw van een gaspijpleiding van Nigeria naar Europa, langs de West-Afrikaanse kust. De Marokkaanse en Nigeriaanse autoriteiten ondertekenden in december 2016 een overeenkomst om het project te starten. Volgens het Marokkaanse plan zal deze gaspijpleiding worden aangesloten op de Maghreb-Europa gaspijpleiding en zo op het Europese gasnetwerk, en zou het Burkina Faso, Mali en Niger kunnen bedienen. Zo zou de instabiele politieke situatie in Niger Marokko niet moeten weerhouden om dit project te realiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team