Zoeken

Koning Mohammed VI nodigt Nigeriaanse president uit in Marokko

24 januari 2024 - 19:45 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft een telefoongesprek gehad met de president van Nigeria, Bola Ahmed Adekunle Tinubu, en heeft hem uitgenodigd voor een officieel bezoek aan Marokko.

Tijdens het gesprek tussen de monarch en de Nigeriaanse president werden de positieve ontwikkelingen in de bilaterale betrekkingen van de afgelopen jaren besproken. Het koninklijk kabinet benadrukt in een verklaring het belang van het Nigeria-Marokko Afrikaans-Atlantische gaspijpleidingproject, een structurerend project dat gezien wordt als een strategische hefboom voor regionale integratie en economische en sociale ontwikkeling in West-Afrika.

Lees ook: Financiering gaspijpleiding Marokko-Nigeria bijna rond

Het gaspijpleidingproject, dat in 2016 werd geïnitieerd door Koning Mohammed VI en de voormalige Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, beoogt de regionale integratie te bevorderen en de energieveiligheid van Afrika te versterken.

Meer dan 1600 kilometer van het project, met een totale lengte van 5600 kilometer, zal door Marokko lopen. Het gaspijpleidingproject zal het West-Afrikaanse gaspijpleidingnetwerk, dat sinds 2010 Nigeria verbindt met Ghana via Benin en Togo, verlengen en uiteindelijk ook Europa bereiken. Het is de bedoeling dat het project jaarlijks 30 miljard kubieke meter aardgas zal leveren, waarvan 18 miljard voor export naar Europa.

Lees ook: Vorderingen in het Marokko-Nigeria gaspijpleidingproject

Koning Mohammed VI heeft tevens de Nigeriaanse president uitgenodigd voor een officieel bezoek aan Marokko, "waarvan de data via diplomatieke kanalen zullen worden vastgesteld", aldus de verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team