Zoeken

Marokkaanse ’halal datingapp’ stuit op kritiek

24 april 2024 - 10:00 - Marokko

©

Ilyass Lakhrissi, oud-rapper die nu een religieuze influencer is, is in opspraak gekomen na de lancering van een ’halal datingapp’ genaamd Almaaqool. De app, die bedoeld is om "het huwelijk tussen praktiserende moslims te vergemakkelijken", heeft veel kritiek gekregen op sociale media en van religieuze geleerden.

Almaaqool, wat "verstandig" of "zinvol" betekent in het Marokkaans dialect, is gericht op jonge Marokkaanse singles die willen trouwen "in overeenstemming met de islamitische leer", aldus de maker. De app vereist dat gebruikers persoonlijke informatie verstrekken, waaronder leeftijd, telefoonnummer, volledige naam, foto, werksituatie, opleidingsniveau en gevoelige gegevens zoals huidskleur, burgerlijke staat, religieuze praktijk en alcohol- en drugsgebruik.

Lees ook: Sjeik Sar lanceert controversieel "halal Tinder"

De app heeft veel kritiek gekregen op Facebook en Twitter. Sommige gebruikers vinden het concept van een ’halal datingapp’ onnodig en betuttelend, terwijl anderen de hoge kosten van het abonnement (300 dirham voor mannen, 100 dirham voor vrouwen) bekritiseren.

Religieuze geleerden hebben ook kritiek geuit op de app. Mohamed Abdelouahab Rafiqui, onderzoeker islamitische gedachtegoed, merkt op dat Lakhrissi "het huwelijk van jonge meisjes en minderjarigen fel verdedigt, polygamie sterk bepleit en vrouwen verbiedt om te werken en verantwoordelijkheden te nemen, maar sommigen van hen toestaat om projecten voor elektronische koppelaarij uit te voeren, volgens de Soennah van God en zijn Boodschapper, en beide geslachten toestaat om privégesprekken te voeren en foto’s uit te wisselen onder toezicht en met deelname van de ’eigenaar van de app’".

Lees ook: Rotterdamse influencer Armani vast in Marokko na omstreden blind dating

Ondanks de kritiek heeft Lakhrissi ook steun gekregen van sommigen die zijn "grote talent en enorme inspanningen" in liefdadigheidswerk waarderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team