Zoeken

Oostenrijk: hoofddoek terug toegestaan op basisschool

20 december 2020 - 13:20 - Wereld

©

In Oostenrijk mogen meisjes op de basisschool weer een hoofddoek dragen. Het Hooggerechtshof van het land vindt het verbod op de hoofddoek discriminerend.

In 2019 werd een wet aangenomen om de hoofddoek voor jonge meisjes te verbieden. Moslims hebben toen kritiek geuit op deze wet. De moslimorganisatie IGGO heeft zich ingezet om de wet te veranderen. Voornamelijk door demonstraties te organiseren.

De organisatie vindt de wet een gevolg van het beleid dat door rechtse populisten wordt aangevoerd. De directeur van de organisatie, Umit Vural, zegt dat moslims niet langer dit soort gedragingen tegenover vrouwen met een hoofddoek tolereren. "We zijn het niet eens met de vermindering van religieuze vrijheid van moslimvrouwen die de hoofddoek dragen vanwege religieuze overtuiging," aldus Vural.

Rechter Christoph Grabenwarter zegt dat de wet alleen geldt voor moslimmeisjes op de basisschool. De rechter vindt de wet daarom discriminerend. "De wet kan ervoor zorgen dat moslimmeisjes niet meer naar school gaan en dat zorgt weer voor totale uitsluiting."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team