Zoeken

Zeldzame bloedziekte treft zussen: oproep voor stamceldonatie

23 december 2020 - 13:00 - Wereld

©

Mariam (12) en Hafsa (6), twee zusjes uit Booischot, lijden allebei aan de zeldzame ziekte beta-thalassemie major, een bloedziekte waarbij het lichaam de rode bloedcellen te snel afbreekt. Terwijl Mariam geholpen kon worden dankzij een stamceltransplantatie, werd voor haar zusje geen geschikte donor gevonden. Intussen zijn haar organen al aangetast en kan ze nog maar moeilijk lopen. Via een documentaire hopen familie en vrienden nu mensen te overtuigen om stamcellen te doneren.

Op de website van de actie, hafsa.be, schrijven de initiatiefnemers: "Ben jij een man, tussen de 18 en 40 jaar en heb je niet-Europese of gemengde roots? Door stamceldonor te worden kan je Hafsa en andere patiënten helpen."

Beta-thalassemie major is een genetische bloedziekte waarvoor maandelijks bloedtransfusies nodig zijn om de aanwezige bloedarmoede te bestrijden. Hierdoor stapelt er teveel ijzer op en kan een hart- en leverfalen optreden die levensbedreigend zijn. Het vinden van een compatibele stamceldonor is in het verhaal van de meisjes van levensbelang.

Mariam, de zus van Hafsa en zesdejaars van de GO! Freinetschool Triangel, weet als geen ander wat haar zusje meemaakt. Ze leed immers zelf aan de ziekte maar onderging ondertussen een stamceltransplantatie, waardoor haar levensverwachting niet meer beperkt wordt door de aandoening. In Het Laatste Nieuws zegt ze: "Ook mijn zus kan geholpen worden met een bloeddonatie. Alleen moeten we dan wel het juiste gen-profiel vinden. Dat is als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Volgens de artsen zoeken we een donor die van oorsprong afkomstig is uit gebieden rond de Middellandse zee, zoals Griekenland, Italië en het Midden-Oosten. Ook het bloed van donoren van Aziatische of Afrikaanse afkomst zou de kans op succes verhogen. Die doelgroepen bereiken vanuit onze gemeente is niet makkelijk."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team