Zoeken

Zakia Seddiki: "Mijn man werd verraden door iemand die dicht bij ons staat"

1 maart 2021 - 19:20 - Wereld

©

De Italiaanse ambassadeur die in Congo werd vermoord bij een aanval op een konvooi van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), zou door een bekende zijn verraden. Dat zegt Zakia Seddiki, de Marokkaanse weduwe van Luca Attanasio.

In een interview met het blad Il Messaggero zegt Zakia Seddiki, die in Italië de begrafenis van haar man bijwoonde, dat Luca Attanasio door iemand is verraden die dicht bij het gezin stond en die alle details van zijn verplaatsingen kende. "Luca werd verraden door iemand die dicht bij ons staat, dicht bij onze familie", aldus de jonge weduwe die achterblijft met drie dochters. "Iemand die zijn verplaatsingen kende heeft gesproken, heeft hem verkocht, hem verraden."

Enkele dagen na de moord op de voormalig consul van Italië in Marokko, heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse zaken aan de Verenigde Naties en de FAO uitleg gevraagd over de omstandigheden van de moord op de diplomaat. Luca Attanasio zou in een hinderlaag zijn gelopen. Hij overleed vorige week maandag na door een kogel in de borst te zijn geraakt. Zijn Italiaanse lijfwacht, Vittorio Iacovacci, 30-jarige karabinier, en zijn Congolese chauffeur, Mustafa Baguma Milambo (56) kwamen ook om het leven bij de aanval in de provincie Noord-Kivu, nabij de grens met Rwanda.

Luca Attanasio is de eerste Italiaanse ambassadeur die in de uitoefening van zijn functie wordt gedood. Hij had voor zijn laatste verplaatsing gevraagd om te worden vergezeld door vier karabiniers. Maar het Italiaanse ministerie van Buitenlandse zaken had dat geweigerd en hem slechts twee lijfwachten toegekend.

De Congolese autoriteiten beschuldigen Rwandese Hutu rebellen van de driedubbele moord. Maar de Hutu ontkennen dat en roepen de VN en Congo op om de echte verantwoordelijken te vinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team