2 april 2021 - 18:30 - Marokko
De Marokkaanse kunstenaar en activiste Zainab Fasiki, zet zich in voor de verbetering van de positie van vrouwen in Marokko. Met de campagne #TaAnaMeToo vraagt ze aandacht voor slachtoffers van verkrachting en probeert ze tegelijkertijd "de vrouwelijke aanwezigheid in de kunst te ontwikkelen".
Tijdens een trainingsworkshop die half maart in Casablanca is gehouden, heeft Fasiki samen met een groep studenten en vakgenoten van gedachten gewisseld over een creatieve reactie op de negatieve respons die er is gekomen op de campagne #TaAnaMeToo.
"We zijn hier om deze verkrachtingscultuur te corrigeren, volgens welke het slachtoffer verdient wat haar is overkomen terwijl de crimineel onschuldig is", vertelt de kunstenaar in een interview met de Franse nieuwszender France 24.
De campagne #TaAnaMeToo bestaat uit getuigenissen van verkrachtingsslachtoffers die door Marokkaanse kunstenaars worden omgezet in animatiefilms. Fasiki zelf leverde hier op 26-jarige leeftijd een bijdrage aan door het aangrijpende verhaal van een 22-jarige Marokkaanse vrouw in beelden te vatten. Het slachtoffer werd jarenlang verkracht door haar broer, terwijl haar ouders niet ingrepen.
Volgens de kunstenaar is het door de wetgeving en de angst voor het oordeel van familie voor vrouwen in Marokko extra moeilijk om aangifte te doen van verkrachting. Hierbij lopen ze het risico om zelf in de beklaagdenbank terecht te komen voor het hebben van "seks buiten het huwelijk". De meeste vrouwen die hebben meegewerkt aan de serie #TaAnaMeToo gaven dan ook aan anoniem te willen blijven.
Volgens Fasiki zijn de wetten die ervoor zorgen dat slachtoffers van verkrachting geen gerechtigheid kunnen krijgen "wetten die door mannen zijn geschreven om het lichaam van vrouwen te controleren". Ze voert ook een strijd om het taboe rondom afbeeldingen van naakt in Marokko te beslechten. Zo heeft ze via sociale media haar naakte zelfportretten gedeeld om "het vrouwelijk lichaam zoals het is, zonder taboes" tonen.
Om het taboe op vrouwelijk naakt verder te bestrijden heeft Fasiki in 2019 haar bundel "Hshouma" gepubliceerd. Omdat ze in Marokko geen uitgever kon vinden voor dit werk, is de bundel in 2019 uitgegeven door de Franse uitgeverij Editions Massot. Het boek is al meerdere malen herdrukt en wordt volgens de uitgever ook in Marokko goed verkocht.
Deal in de maak na verkrachting op jetsetfeest in Casablanca?
Vlucht Casablanca-Brussel maakt onverwachte tussenlanding om technici af te zetten
Marokkaanse actrice Fadwa Taleb getrouwd (video)
Celstraf voor brandstichting in bos Al Hoceima
Prinses Lalla Zoubaida overleden (video)
Fatiha Mejjati, "Zwarte Weduwe van Al-Qaeda" én inspiratie voor film "Rabia"
Deal in de maak na verkrachting op jetsetfeest in Casablanca?
Celstraf voor brandstichting in bos Al Hoceima
Prinses Lalla Zoubaida overleden (video)
Casablanca verplicht nieuw esthetiek aan cafés en restaurants
Onbegrip in Casablanca na plotse sluiting schoolgroep
Nieuws vanuit Mohammed VI-toren in Rabat
Algerije en Marokko, twee buren die niets in gemeen hebben
Projecten Koning Mohammed VI in Kenitra liggen stil