Zoeken

Eerste vrouwelijke generaal in Marokkaans leger

26 november 2012 - 12:05 - Marokko

©

Het Marokkaans leger krijgt voor het eerst een vrouwelijke generaal. Volgens minister Abdellatif Loudiyi,wordt een vrouwelijke kolonel binnenkort bevorderd tot generaal.

De minister kreeg vorige week tijdens een parlementaire zitting, veel kritiek over de afwezigheid van vrouwen in verantwoordelijkheidsfuncties binnen het Marokkaanse leger.

Loudiyi ontkende dit en legde uit dat vrouwen al lange tijd hoge posities in het leger bezetten. Zij werken voor verschillende legerafdelingen, vooral in de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.

Wel worden vrouwelijke soldaten nooit op missie in het buitenland gestuurd, "behalve als jullie willen dat we ze naar het front sturen", aldus de minister met een vleugje humor. Daarop liet Loudiyi weten dat een vrouwelijke kolonel binnenkort zal worden bevorderd tot generaal van de Royal Armed Forces.

Abdellatif Loudiyi, minister verantwoordelijk voor de nationale defensie, was in het Parlement om de 2013-begroting van het leger te verdedigen. De minister moest namelijk de 7%-stijging van het militair budget rechtvaardigen.

De 10% stijging van de lonen, de modernisering van het leger, de werving van 3000 nieuwe werknemers en de aanschaf van wapens, met inbegrip van F16 straaljagers, zijn de oorzaak van de forse stijging van het legerbudget. De begroting voor 2013 besteedt 31,3 miljard dirham aan het Marokkaans leger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team