Zoeken

Alle vrouwelijke terreurverdachten vrijgelaten in Marokko

18 november 2023 - 13:00 - Marokko

©

Marokko heeft de vrijlating aangekondigd van twaalf vrouwelijke gevangenen die vastzaten voor terrorisme- en extremisme gerelateerde misdrijven, na het succesvol afronden van het ’Moussalaha’ programma. Dit programma is gericht op de deradicalisatie van veroordeelden voor terrorisme.

Ahmed Abbadi, voorzitter van de Mohammedia Liga van de Marokkaanse Ulema, maakte dit nieuws bekend tijdens de opening van de 13e sessie van het programma, meldt Thearabweekly.

Lees ook: Terreurverdachten in Marokko krijgen hulp via "Moussalaha" programma

"De nieuwe sessie zal 22 gevangenen ten goede komen, waardoor het totale aantal deelnemers aan het programma sinds de oprichting op 301 komt," zei Abbadi. Hij voegde eraan toe dat alle vrouwelijke gevangenen die tot nu toe aan het programma hebben deelgenomen, zijn vrijgelaten, wat betekent dat de gevangenissen nu vrij zijn van vrouwen die vastzaten onder de antiterrorismewet.

In 2016 keurde Marokko een nieuwe strategie goed voor gevangenen gericht op het waarborgen van hun veiligheid en bescherming, het verbeteren van detentieomstandigheden en het voorbereiden van gedetineerden op re-integratie in de samenleving en economie. ’Moussalaha’, wat ’verzoening’ betekent in het Arabisch, wordt aangeboden aan gevangenen die bereid zijn extremisme af te zweren.

Lees ook: Koning Mohammed VI laat acht vrouwelijke terreurverdachten vrij

Het programma, gelanceerd in 2015 en geleid door de Marokkaanse gevangenisdienst DGAPR met verschillende partnerorganisaties, heeft tot doel veroordeelde terreurverdachten te helpen die bereid zijn hun overtuigingen te herzien. Marokko heeft pijnlijke ervaringen met jihadisme. In 2003 kwamen 53 mensen om het leven in Casablanca bij vijf zelfmoordaanslagen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team