Zoeken

België: "Nog meer vreemdeling ginder dan hier!"

12 september 2011 - 17:06 - Marokkanen in het buitenland

©

In België waren de racistische schelwoorden gericht naar de nationaliteit in de periode die de aanslagen van 11 september in New York voorafgingen. Vandaag is het doelwit de Islam, verklaart Karim, een jonge in België geboren Marokkaan, aan het Belgische dagblad Le Soir. Samen met zijn vrienden werken zij aktief mee aan het organiseren van de volgende straatfeest in hun gemeente Molenbeek, gepland op 8 oktober, met als doel de banden tussen buren te versterken.

Deze migrantenkinderen van Marokkaanse afkomst veroordelen eveneens de aanslagen van 11 september en zeggen dat ze even verontwaardigd zijn over deze misdaden als de Belgen. Maar voor hen is New York héél ver weg en in België zijn ze thuis, aldus Karim.

Tijdens hun interview door het dagblad Le Soir in een kleine cafeetje in de buurt van de metro Ribeaucourt, beweren Karim, Brahim, Kakim, vergezeld van een Belgische bekeerling tot de islam, dat "de aanslagen van 11 september een hernieuwde interesse in de islam genereerden", terwijl ze blijven twijfelen over de ware opdrachtgevers van deze aanvallen.

De jonge man, die gelooft dat Marokko meer mogelijkheden biedt voor professioneel succes dan België, is ook van mening dat de kwaliteit van leven in het Koninkrijk beter is dan in Molenbeek, doch is hij bang om zich daarginds nog meer uitgesloten te voelen en "nog meer vreemdeling te zijn daar dan in België".

Brahim, een andere Marokkaan eveneens in België geboren, houdt niet van kritiek op zijn gastland, hoewel hij er nog niet in geslaagd is een Belgische identiteitskaart te verkrijgen. Hij dacht deze gewoon "te ontvangen in zijn brievenbus".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team