Zoeken

Vliegverbod raakt Marokkaanse Nederlanders zeer hard

10 mei 2021 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Tot grote frustratie van veel Marokkaanse Nederlanders die hoopten snel op familiebezoek te kunnen in Marokko, maakte Rabat een paar dagen geleden bekend dat de noodtoestand wordt verlengd tot 10 juni, waardoor ook het vliegverbod blijft gelden. Jamal is één van de binationale burgers die van plan was om op de eerstvolgende vlucht naar Marokko te vertrekken om zijn zieke oma een bezoek te brengen.

De Marokkaanse overheid maakte het vliegverbod nog niet officieel bekend, maar vliegtuigmaatschappijen communiceerden hier al wel over op hun website en de Belgische ambassade in Marokko maakte dit ook reeds bekend. Jamal boekte een paar weken geleden al een ticket. "Het gaat heel slecht met mijn oma en we willen haar heel graag zien. Mijn moeder belt elke dag en dan hebben ze het ook over de mogelijkheden om te vliegen", zegt hij aan Hart van Nederland.

Vorig jaar kwam Jamal zeven maanden vast te zitten in Marokko. "Ik kreeg toen veel vragen uit de Marokkaanse gemeenschap over het laatste nieuws omtrent het vliegverbod en zo is de Facebookpagina ’Marokko in Corona Time’ ontstaan." In die groep kan je meteen zien hoeveel behoefte de groepsleden hebben aan informatie over het vliegverbod en de uitzonderingen. Sommigen informeren zich ook over alternatieve routes om het land toch binnen te kunnen. "Ik ken mensen die het via Spanje of Tunesië hebben geprobeerd", vertelt Jamal.

Naast het bezoek aan zijn grootmoeder in Marokko, moet Jamal ook regelmatig naar Marokko vanwege zijn werk. Hij is eigenaar van een kledingzaak in Rotterdam waar je Marokkaanse jurken kan kopen. "Het is nu hoogseizoen voor de bruidjes, maar we hebben nu geen voorraad van jurken en stoffen meer. We kunnen nu niks binnenhalen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team